Kasal očekává, že Čunek odejde z čela KDU-ČSL sám

Praha – Místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal se domnívá, že Jiří Čunek dospěje k názoru, že pro KDU-ČSL bude lepší, když v tuto chvíli funkci předsedy strany opustí. Poté by měl následovat volební sjezd, který by měl zvolit nového lídra strany.

„Je nedůstojné, aby se předseda nechal svými straníky přehlasovat. Já bych očekával, že sám dospěje k názoru, že odejde z čela KDU-ČSL a umožní svému nástupci převzít stranu nerozpolcenou,“ podpořil Jan Kasal názory svých spolustraníků, kteří Čunka v posledních dnech vyzývají k odstoupení. Zároveň však Kasal nevidí důvod k tomu, aby Čunek opustil i senátorský post, neboť má na Vsetínsku stále silnou podporu.

Nicméně odcházející vicepremiér Jiří Čunek chce setrvat v čele KDU-ČSL, přestože se vyostřily spory uvnitř strany a stále častěji se ozývají hlasy požadující jeho odchod. Vyslovil se tak v otevřeném dopise, který dnes zaslal členům KDU-ČSL. Čunek mimo jiné zdůraznil, že ho mrzí tlak na jeho odchod z čela strany, ale přesto hodlá dál prosazovat program, s nímž byl loni v prosinci do předsednické funkce zvolen.

Čunek svým stranickým kolegům napsal, že ani v jedné z kauz, kterým musel v uplynulých měsících čelit, neudělal nic špatného. Ať už se to týká údajné korupce na vsetínské radnici, nebo obvinění z asociálního pobírání podpory od státu. „V souvislosti s touto kampaní se znovu vyostřily spory uvnitř naší strany, které přetrvávají od loňských voleb do poslanecké sněmovny,“ konstatoval Čunek, podle něhož má kampaň vedená proti němu poškodit i celou lidovou stranu.

Z funkce místopředsedy vlády a ministra pro místní rozvoj se rozhodl odejít poté, co se znovu otevírá jeho údajná korupční kauza, aby nebyl obviňován z ovlivňování vyšetřování. Navíc čelil výzvám k rezignaci i z vlastní strany kvůli informacím, že v 90. letech pobíral sociální dávky, i když měl v té době na účtech milionové sumy. Čunek slíbil, že svou bezúhonnost doloží doklady, které předloží na úterní celostátní konferenci strany.

Čunka podle publicisty Miroslava Koreckého donutila k rezignaci mimo jiné i skutečnost, že se změnila situace ve straně, především se proti němu postavil i senátorský klub, který donedávna pevně stál za Jiřím Čunkem. Ve vládních funkcích by ho měl nahradit pardubický vicehejtman Roman Línek. Jako první místopředseda KDU-ČSL by v případě Čunkova odstoupení i z čela strany vedl lidovce do dubnového sjezdu, který je zatím svolán jako čistě programový.

Jan Kasal
Zdroj: ČT24