Plošné očkování proti pneumokokům by mohlo začít po roce 2009

Hradec Králové - Plošné očkování dětí proti pneumokokovým infekcím by v České republice mohlo začít po roce 2009. Novinářům to řekl hlavní hygienik Michael Vít. Zavedení tohoto očkování doporučili účastníci Hradeckých vakcinologických dnů, které se do soboty konají v Hradci Králové. Akce se účastní na 350 odborníků z Česka a ze Slovenska.

Po zavedení očkování proti pneumokokovým infekcím volá například kampaň, na které se podílí občanské sdružení Nahlas. O potřebě očkování se hovořilo také na začátku října v souvislosti s úmrtím tříletého chlapce z Benešovska.

„Nebráním se diskusím o zavedení plošného očkování, spuštění očkování by mohlo být možné po roce 2009,“ řekl Vít. Zavedení plošného očkování bude stát podle odhadů 400 milionů korun, v příštím roce by měli lékaři evidovat výskyt pneumokokových infekcí u dětských pacientů. „Účinnost vakcíny je velmi vysoká, funguje proti sedmi typům pneumokoků, které jsou však nejčastější,“ řekl předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula.

Naopak občanské sdružení Rozalio vyjádřilo obavy ze zavedení plošného očkování. Sdružení tvrdí, že vakcína chrání pouze proti omezenému počtu pneumokokových infekcí a její přínos pro očkovanou populaci nebyl v Evropě ani v USA prokázán. S vyjádřením sdružení nesouhlasí Česká vakcinologická společnost, která tvrdí, že není odborně podložené.

V České republice zasáhne invazivní pneumokokové onemocnění přibližně 300 dětí ročně. Nejzávažnější formy, jako zánět mozkových blan, sepse či pneumokokové záněty plic, jsou spojeny i s vysokou úmrtností. Téměř 60 procent dětí, které přežijí, si do života odnáší trvalé následky. Časté je rozumové zaostávání, epilepsie či ohluchnutí.

Očkování proti pneumokokům hradí dětem se sníženou imunitou stát, letos vakcínu dostane téměř 5000 dětí. Jedna dávka stojí zhruba 1850 korun. Očkovat lze od dvou měsíců věku, dítě dostane postupně čtyři dávky. S rostoucím věkem počet dávek klesá, dvouletým stačí jedna. Očkování proti pneumokokům doporučuje Světová zdravotnická organizace, plošné očkování nejmenších dětí funguje například v Německu, Francii, Nizozemsku a dalších zemích.

Vakcinologové dnes také doporučili ministerstvu zdravotnictví, aby zvážilo zavedení dalších plošných očkování. „Vhodné by bylo podání posilovací očkovací dávky proti černému kašli. Do budoucna vážně uvažujeme o plošném očkování proti karcinomu děložního čípku, což však bude finančně velmi nákladné,“ řekl Prymula. Zavedení systému očkování dívek proti karcinomu děložního čípku by mohlo stát přibližně 900 milionů korun.