Kandidaturu Švejnara podpoří i zelení

Praha - Ekonom Jan Švejnar bude mít při své případné kandidatuře na prezidenta podporu i Strany zelených. Rozhodla o tom na svém dnešním jednání v Praze republiková rada zelených. Švejnar tak získal podporu již dvou parlamentních stran. Jeho kandidaturu dnes potvrdil Ústřední výkonný výbor ČSSD.

Předseda zelených Martin Bursík novinářům řekl, že kandidaturu Švejnara podpořila rada drtivou většinou. Již v pátek podle něho vzniklo společné prohlášení poslaneckého klubu zelených a senátorských klubů SNK ED a Klubu otevřené demokracie (KOD). Kluby svými hlasy podpoří Švejnara, který podle nich dodá prezidentské funkci novou dynamiku a zajistí vážnost doma i v zahraničí, dodal Bursík.

Švejnar však nemusí získat hlasy všech členů dvou senátorských klubů. „Je to většinové rozhodnutí klubu,“ řekl předseda senátní frakce SNK ED Josef Novotný. Ale například Liana Janáčková už podle něho řekla, že bude volit kandidáta ODS Václava Klause. Někteří členové klubu prý Švejnara ještě neznají. Podle Novotného by ale byl důstojným Klausovým protikandidátem.

Také názor klubu KOD ohledně Švejnara je podle jeho místopředsedy Richarda Sequense většinový. „Náš klub je specifický tím, že se respektují odlišné názory,“ řekl Sequens. Záleželo by na každém členovi frakce, jak by volil, dodal.

ČSSD s definitivním rozhodnutím počká do 8. prosince. Uvidí, zda Švejnara podpoří o den dříve také komunisté.

Zelení si podle Bursíka žádný termín nedali. Soudí, že pro jednání je nejlepší nechat co největší prostor. „Je ale zřejmé, že každý kandidát, když se podíváte na tu aritmetiku, tak jak Václav Klaus, tak Jan Švejnar musí jednat s komunisty,“ podotkl šéf zelených. Z jeho vyjádření vyplynulo, že v tomto případě to není nic neobvyklého.

Švejnar podle Bursíka bude v Praze příští týden a bude jednat s poslaneckým klubem komunistů a také klubem KDU-ČSL a s dalšími politickými subjekty. „Možná, až opadne ten první náraz v ODS, bychom také rádi vyjednali návštěvu v klubu ODS,“ uvedl předseda zelených.

Volba prezidenta se uskuteční v únoru příštího roku. Zatím jediným jistým kandidátem je současný prezident Václav Klaus, kterého navrhuje ODS.