Osobních asistentů pro postižené je nedostatek

Praha - Postiženým chybí stovky osobních asistentů. Za jejich nedostatek může i zákon o sociálních službách, který platí od ledna. Stanovil totiž tak přísné kvalifikační požadavky, že je většina uchazečů nesplní. Osobní asistenti jsou přitom pro postižené často jediným spojením s okolním světem.

Denisa Oborná chce pracovat jako osobní asistentka, ale nemůže. Přestože vystudovala gymnázium a doma se stará o postiženého bratra, podle zákona o sociálních službách má nedostatečnou kvalifikaci. Potřebovala by školu sociálního zaměření nebo 150hodinový kurz. „Hodně lidí nechce dělat tuto práci. Když někdo má vhodné vlastnosti a má zájem, tak by mu to mělo být umožněno,“ tvrdí Denisa Oborná.

Pražské Centrum osobní asistence Pohoda přijímalo dřív pravidelně dva až čtyři lidi měsíčně, od května do teď ale nezaměstnalo nikoho. Žádný uchazeč nevyhověl požadavkům zákona, chybí tak čtyři asistenti. Jiří Kučera z Centra osobní asistence říká: „Pracovníci, které jsme dřív přijímali, byli lidé opravdu nadšení do práce a byli ochotni pro to hodně obětovat. Lidé, které přijímáme teď, mají kvalifikaci, ale často nemají tento předpoklad.“ To způsobilo nedostatek asistentů, které ale klienti nutně potřebují.

Ministerstvo práce a sociálních věcí považuje nastavené kvalifikační předpoklady za oprávněné. Neproškolený asistent může při nesprávně provedeném úkonu svého klienta i poškodit. Zároveň si ale nedostatek asistentů uvědomuje a chce podmínky trochu zmírnit.

Marián Hošek, náměstek ministra práce a sociálních věcí, dodává: „Měníme legislativu tak, aby to odpovídalo běžné pečovatelské službě. Mohl by to být člověk se základním vzděláním, ale musel by mít kurz.“

Návrh na zmírnění požadavků na nové asistenty je teď v připomínkovém řízení. Platit v podobě zákona by mohl už za půl roku. Zmírnění plánuje ministerstvo ale jen dočasně. Až bude asistentů dostatek, chce pravidla zase zpřísnit.