Přemnožení divočáci působí statisícové škody

Kyselka (Karlovarsko)- Česko začíná mít problém s divočáky. Kvůli teplé zimě i jaru, velkému množství jídla a obtížným podmínkám pro lov jich je letos enormní počet. Starosti dělají obyvatelům obcí, ale třeba i řidičům. Divočáci působí statisícové škody.

V Kyselce na Karlovarsku letos skoro každý potkal divočáka. Důkazem přemnožení těchto zvířat jsou i rozryté zahrady, hřiště nebo okolí radnice. Prasata si dokonce troufla zavítat i na sídliště. „V noci tu proběhnou. Když se mezi sebou poperou, zakvičí, a to mě vzbudí,“ popisuje obyvatelka Kyselky Ludmila Skořepová.

Problém připustil i starosta obce Josef Janát: „Otázka divočáků nás trápí tentokrát víc než jiné roky, protože kvůli mírné zimě se prasata přemnožila a škody, které páchají, jsou mnohonásobně vyšší.“

Problém nemá ale jen Kyselka. Počet divočáků se postupně zvyšuje v celé Evropě. Velké potíže má třeba sousední Německo. Zvířata jsou většinu roku na polích, kde mají dostatek potravy. Lovit se dá jen několik měsíců v roce a navíc práci myslivcům komplikují někdy i zemědělci.

„Myslivci bohužel na velká pole nemohou, protože do velkých lánů se nedostanou. A pokud není zemědělec ochoten udělat různé průseky, kombinovat plodiny a podobně, lov je v podstatě skoro nemožný,“ vysvětluje Jaroslav Kostečka z Českomoravské myslivecké jednoty.

Čeští myslivci ročně uloví 80 až 100 tisíc divočáků. Je to o tisíce víc než v minulých letech. Jednohlasně ale dodávají, že dělají maximum, víc lovit nemohou. Vrásky na čele dělají divočáci i řidičům. Významně se zvyšuje počet mrtvých i zraněných při nehodách, které zaviní lesní zvěř. „Za prvních deset měsíců letošního roku bylo téměř o tisíc nehod víc než za stejné období loňského roku. Jde o nárůst o 22 procent,“ tvrdí Pavel Kuchálik z ÚAMK.

Z dlouhodobého hlediska se ale ještě nedá říct, že jde o skutečnou populační explozi. Může jít jen o silný rok. Jestli jsou divočáci skutečně přemnoženi a jestli jsou proto vážným problémem pro další roky, se podle myslivců ukáže až na konci lovné sezóny.