Zákon o domácím násilí bude přísnější

Praha - Praxe ukazuje, že ani vykázání agresorů z bytu oběti domácího násilí nechrání dostatečně. Expertní skupina proto připravuje další zpřísnění zákona, aby policie mohla násilníkům kontakt s jejich partnery okamžitě zakázat i mimo bydliště. To zatím může nařídit až soud.

Ani nový zákon před násilnými partnery dvě ženy neochránil. Na Terezu Chaloupkovou si manžel počkal nedaleko bytu, ze kterého ho policie vykázala na 10 dní. Po hádce ji ubodal nožem. Stejně zemřela i Jana Svačinková, tu zavraždil její syrský manžel. Desítky dalších týraných žen čelily mimo své domovy slovním i fyzickým útokům vykázaných partnerů. To by měla úprava zákona změnit.

Zákaz přiblížit se k oběti domácího násilí platí třeba v sousedním Rakousku. Většinou se vydává na stejnou dobu jako vykázání z bytu. Podobná bezpečnostní zóna by se mohla zavést i u nás. Zákaz kontaktu by policie vydávala hned na místě spolu s vykázáním. Tak si experti představují změnu zákona. Jen pro představu: denně u nás policie vykáže z bytu kolem 3 lidí.

Nejen v souvislosti s vykázáním chce teď Bílý kruh bezpečí prosadit, aby se trestným činem stalo taky pronásledování. Stejně tak, jak to platí v Holandsku, Německu, nebo Rakousku.