V Praze začne další kolo jednání o radaru

Praha - Američtí a čeští diplomaté zahájí v Praze další kolo vyjednávání o dohodě, která upraví stavbu radarové základny. Mezi projednávané kapitoly bude patřit například přítomnost českých vojáků na základně, přístup na základnu nebo funkce raketové obrany a její velení. Radar by mohl vyrůst nedaleko Míšova na Plzeňsku. Jednání už by se mělo týkat konkrétního textu hlavní smlouvy.

Česko bude během dvoudenního jednání zastupovat náměstek ministra zahraničí Tomáš Pojar. Odmítl, že by dohoda obsahovala ujednání o přístupu ruských pozorovatelů na základnu: „Obsahuje pouze mechanismus toho, jakým způsobem zahraniční pozorovatelé budou moci mít přístup na vlastní základnu, což se týká zejména představitelů spojenců v rámci NATO.“ Rusko se na přípravy raketového deštníku ve střední Evropě dívá s velikou nelibostí.

Jednání o radaru vede kromě diplomatů také ministerstvo obrany, které má vyjednat mimo jiné pravidla pro pobyt amerických vojáků v Česku. Kvalitu budované základny by podle 1. náměstka ministryně obrany Martina Bartáka nemělo ohrozit ani snížení amerického rozpočtu. „Předpokládáme, že do konce roku proběhne ještě jedno kolo jednání. Buď se podaří vše domluvit nebo bude finální schůzka na začátku nového roku. Rozporů zůstává méně a méně,“ dodal Barták. Smlouvy by měly být dojednané a připravené k podpisu do první třetiny příštího roku.