U lékaře i v lékárně bude možné platit čipovou kartou

Praha - Na hledání drobných v ordinacích možná budou moci pacienti brzy zapomenout. Ministerstvo zdravotnictví plánuje zavést elektronický průkaz pojištěnce. Ten by nenesl jen osobní údaje pacienta, ale lidé by si na něj mohli například ukládat peníze. Poplatky v ordinacích a lékárnách by pak mohli zaplatit pouhým přiložením karty ke čtečce.

V ordinacích a lékárnách by to brzy mohlo vypadat jako v autobuse, bude stačit přiložit kartu na čtečku a bude zaplaceno. Měly by to umožnit elektronické průkazy pojištěnce. „Předpokládáme, že by mohly vstoupit na náš trh v roce 2009,“ říká Marek Šnajdr, náměstek ministra zdravotnictví

Čipové karty by nenesly jen osobní údaje pacienta jako ty dnešní. Lidé by si na ně mohli v bankomatech uložit peníze a pak platit v ordinacích nebo v lékárnách. Doktorům by ubylo papírování. „Současně by systém sám vykázal poplatky zdravotní pojišťovně, takže zdravotnické zařízení by s tím nemělo žádné další náklady,“ pokračuje ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák.

Meziresortní komise, která se zavedením karet zabývá, počítá v budoucnu i s elektronickým receptem. Ten by lékař zapsal rovnou na čip a v lékárně by ho po vydání léků opět smazali. Takové změny jsou ale nákladné. Podle Horáka by projekt mohl stát i miliardu korun. Marek Šnajdr ale doplnil, že ministerstvo počítá s financemi z evropských strukturálních fondů.

Pro lékaře by to znamenalo pořídit si čtečku těchto karet, která vyjde minimálně na tisíc korun, a také zařídit si připojení k internetu.

Praktická lékařka Irena Kudrnovská tvrdí: „Myslím si, že to není ani taková finanční zátěž. Ale spíš máme všichni obavy, aby to nebylo zneužito.“ Nezávislý odborník na IT Jan Lódl ale uvedl, že státní úřady v těchto případech používají zabezpečení srovnatelné s největšími bankami, míra zabezpečení je tedy jedna z nejvyšších.

Platby čipovou kartou nejsou žádnou novinkou. Například v Berouně jimi mohou lidé platit v autobusech městské a příměstské hromadné dopravě. Berounská dopravní firma elektronické karty zavedla v roce 2002 a cestující si na ně rychle zvykli. V současné době téměř osmnáct tisíc cestujících využívá čipových karet a jejich výhod.

Čipové karty se v budoucnu stanou nezbytnou součástí života. Od roku 2010 by měli Češi například dostávat elektronický občanský průkaz.