Bratislavské letiště odbavilo dva milióny lidí

Bratislava - Bratislavské letiště M. R. Štefánika v loňském roce odbavilo 2,02 milionu cestujících, což je o 4,5 procenta více než v roce 2006. Ovšem vzhledem k tomu, že v každém z předchozích let činil růst více než čtyřicet procent, znamená loňský nárůst počtu cestujících velmi výrazné zpomalení.

Mluvčí letiště Zora Kalousková řekla, že za mnohem slabším růstem počtu odbavených cestujících byl krach jedné letecké společnosti a také změna v obchodní strategii nízkonákladových přepravců.

„Meziroční nárůst provozních výkonů o čtyři procenta nepovažujeme za projev stagnace Letiště Bratislava. Samozřejmě ale existují možnosti a způsoby, jak tyto výsledky vylepšit,“ řekl šéf představenstva a výkonný ředitel bratislavského letiště Karol Biermann.

Konkurenční Letiště Praha loni odbavilo 12,44 milionu cestujících, což byl rovněž nový rekord. Proti roku 2006 se ale počet přepravených pasažérů zvýšil výrazněji, nikoliv méně jako v Bratislavě. Růst činil 7,5 procenta, zatímco o rok dříve 6,5 procenta.

Počet pasažérů na bratislavském letišti se podle jeho zástupců stabilizoval a společnost se údajně připravuje na novou vlnu růstu. Vláda by měla asi už příští týden posoudit možnosti financování rozvoje letiště, v úvahu připadá i vytvoření společného podniku se zahraničním partnerem nebo projekt veřejno-soukromého partnerství, kdy by letiště nějakou dobu provozoval vybraný investor. Další variantou je, že si největší slovenské letiště zabezpečí rozvoj samo prostřednictvím úvěrů.

Privatizaci většinového podílu v letištní společnosti vláda premiéra Roberta Fica odmítla. Předchozí kabinet premiéra Mikuláše Dzurindy s prodejem většinového balíku akcií sice souhlasil, nicméně vybraný investor nezískal povolení antimonopolního úřadu.

Podle ministerstva dopravy by do bratislavského letiště měly v nejbližších letech směřovat investice za 9,5 miliardy slovenských korun (asi 7,4 miliardy Kč). Do konce roku 2010 by se mělo ukončit několik úprav tak, aby letiště zvládlo odbavit tři až čtyři miliony cestujících ročně. Výstavba nového terminálu by měla přijít na řadu až po roce 2010.

Největším leteckým přepravcem na bratislavském letišti byla v loňském roce nízkonákladová letecká společnost SkyEurope Airlines. Ta přepravila 868.977 lidí. Následoval ji konkurenční Ryanair s 582.260 cestujícími a na třetím místě byla společnost Air Slovakia, která přepravila téměř 300.000 pasažérů. České aerolinie přepravily přes 94.000 lidí a německá Lufthansa více než 58.000 pasažérů.

Ze zahraničních destinací byl zájem hlavně o Londýn, milánské Bergamo a irský Dublin. Zhruba o polovinu, respektive na 174.000 lidí, vzrostl počet pasažérů na vnitrostátní lince mezi Bratislavou a Košicemi.

Asi o šedesát procent na necelých 2000 tun klesla přeprava nákladu přes letiště, zhruba o 46 procent na 103,43 tuny se ale zvýšil objem přepravené pošty.

Vydáno pod