Škrlové pomáhal při útěku z dětského krizového centra v Oslu člen sekty

Praha - Dalším Čechem, který napomáhal Barboře Škrlové vytvořit identitu třináctiletého Adama v Norsku, byl Michal Říha. Uvedla to Mladá fronta Dnes. Dvaatřicetiletý Říha má být dalším členem sekty kolem otce Barbory Josefa Škrly. V Norsku společně se svojí sestrou odvezl Škrlovou z dětského krizového centra v Oslu. Tam ji coby Adama umístili psychologové poté, co tvrdila, že je zneužívaná a týraná.

Nejdřív v hotelu našli norští policisté Barboru Škrlovou, která se vydávala za třináctiletého Adama. Pak zjistili, že ji tam z krizového centra dovezl Michal Říha společně se svojí sestrou. Oba je policie zadržela na letišti, když se chystali do Prahy. Pak je ale propustili. Jestli jsou už v Česku, se neví. Michal Říha ve svém bytě na brněnském sídlišti dnes nebyl. Sousedé říkají, že ho už několik měsíců neviděli.

Stopy vedoucí k Michalu Říhovi svědčí o tom, že by se v případě mohl objevit vliv nějaké sekty, i o tom, že Barbora Škrlová je součástí zatím nevysvětlitelné hry. Říha je totiž člověk blízký jejímu otci Josefu Škrlovi, který má být hlavou brněnské sektářské skupiny. A právě Říha měl fungovat jako spojka Škrlové do Česka.

Proč se Barbora Škrlová v Norsku vydávala za třináctiletého Adama, zatím nevysvětlila. Dramaturg Martin Fahrner, který ji k tomu propůjčil identitu svého nejstaršího syna a v Norsku se vydával za jejího otce, řekl norskému deníku Dagbladet, že roli Adama hrála, protože měla strach. „Nechtěla se vydávat za někoho jiného, k tomu ji donutili,“ tvrdil v deníku Fahrner.

Podle norské policie zapsala Barboru jako Adama do tamní školy manželka Martina Fahrnera. Ta České televizi exkluzivně poslala své prohlášení, ve kterém píše: „K případu ´Barbora, Anička, Adam´ se prozatím nehodlám veřejně vyjadřovat. Pokud tak učiním, učiním tak z vlastní vůle.“

Fahrnerovi nebyli jediní, kteří své děti zatáhli do kauzy Škrlová. Udělal to i brněnský herec Viktor Skála. DNA jeho dcery měla pomoct získat Škrlové identitu dvanáctileté Anny, za kterou se vydávala.

Podle odborníků si rodiče těchto dětí neuvědomili, jaký negativní dopad na ně může mít mediální zájem, pokud se podvod s Adamem i Annou provalí. Nejvíc tím trpí zřejmě právě dva týraní bratři Ondřej a Jakub. Annu brali jako svoji sestru.