Petici proti odvolání personálu kvůli záměně dětí podpsalo přes tisíc lidí

Třebíč – Zástupci třebíčských občanů přinesli hejtmanovi Vysočiny petici proti propuštění primáře dětského oddělení nemocnice Jana Kozáka a vrchní sestry Jitky Pospíšilové. Petici podepsalo přes tisíc lidí. Ředitel nemocnice Petr Mayer je propustil 12. října kvůli záměně novorozenců. Vyčítal jim, že chybně vedli dokumentaci. Třebíčští kriminalisté ale případ záměny novorozenců uzavřeli s tím, že se trestný čin nestal.

Občané, kteří petici podepsali, požadují, aby hejtman Miloš Vystrčil přehodnotil situaci a vrátil Kozáka a Pospíšilovou do svých funkcí. Podle nich prý nejde o systémovou chybu. Jsou přesvědčeni, že má hejtman k tomuto kroku kompetence. Hejtman petici převzal a řekl, že nemá v kompetenci vracet priamiráty. Pokud tedy doktor Kozák o primariát stojí, měl by se dle hejtmana přihlásit do výběrového řízení, to ale doktor Kozák České televizi minulý týden vyvrátil.

Primář je podle Vítkové, předsedkyně petičního výboru, na Třebíčsku přirozenou autoritou. Rodiče mají obavy, že se péče o malé pacienty zhorší. „V petici vyjadřujeme přání rodičů, aby nám zachovali vedení našeho dětského oddělení, abychom nebyli trestáni v souvislosti s tím, co se stalo na dětském oddělení masově ještě my ostatní. Je to protest proti výpovědi jako nepřiměřenému prostředku řešení této situace. Přáním rodičů je, aby se primář vrátil na svůj post,“ uvedla.

Na krajský úřad, který je zřizovatelem nemocnice, tak v kauze zaměněných novorozenců dorazila už druhá petice. Tu první, jež byla zahájena okamžitě po propuštění Kozáka, podepsalo přes 500 zaměstnanců nemocnice, tedy více než polovina. Lékaři tehdy navíc vypověděli pohotovostní služby, které ale po 14 dnech stáhli.

V třebíčské nemocnici nyní řeší další případ. Úřad pro ochranu osobních údajů předal okresnímu státnímu zastupitelství stížnost Radky Chovancové, která tvrdí, že lékař poskytl zdravotní dokumentaci jejího syna, který byl letos v nemocnici kvůli podezření z otravy cizí látkou, třetí osobě. Doktor Kozák nyní čelí podezření ze spáchání trestného činu neoprávněného nakládání s osobními údaji.