Úředníci MZ prý Klenerovi vyhrožovali, hodlá podepsat petici

Praha - Odvolaný ředitel Ústavu hematologie a krevní transfuze (ÚHKT) profesor Pavel Klener chce dál bránit tomu, aby se ústav spojil s Všeobecnou fakultní nemocnicí (VFN). V dnešních Otázkách Václava Moravce řekl, že podepíše petici proti sloučení a možná půjde příští týden i na demonstraci pacientů a zaměstnanců. V rozhovoru pro časopis Týden naznačil, že úředníci ministerstva zdravotnictví mu vyhrožovali zrušením ústavu, pokud jeho sloučení s VFN nepodpoří.

Klener uvedl, že o plánovaném sloučení ví od 9. října, kdy byl pozván na ministerstvo s ředitelem VFN Janem Břízou. Ministrův první náměstek Marek Šnajdr oběma řekl, že ministerstvo rozhodlo začlenit ústav do VFN, že chce založit univerzitní nemocnici a ústav bude její součástí.

Klenera zarazilo, proč ministerstvo se spojením tak spěchá. Ministr Tomáš Julínek (ODS) počítá s univerzitními nemocnicemi od roku 2009, zákon o nich ještě není připraven. „Oni mi řekli, že máme pouze dvě možnosti. Ústav zůstane zachován po sloučení, anebo mi nepřímo naznačili, že ústav zruší, mají k tomu prostředky. Když utáhnou kohoutky, půjde ten ústav do háje,“ řekl Týdnu profesor.

Oba ředitelé dostali na setkání úkol vytvořit slučovací týmy a připravit analýzy. Návrhy měli předložit do dvou týdnů, podle Klenera to byl příliš krátký termín. K 31. říjnu předal tedy neúplné podklady a ministerstvo je zhodnotilo jako špatné. Bříza proti sloučení nijak nevystoupil, je ochoten na ně nemocnici připravit.

Sloučením obou zařízení chce ministerstvo ušetřit ročně kolem 20 milionů, tyto peníze půjdou na další zlepšení péče o pacienty s vážnými krevními chorobami. Mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt v ČT zdůraznil, že ministr má zodpovědnost za léčbu pacientů, ale i vůči daňovým poplatníkům, aby peníze byly využity efektivně. Sloučením se omezí zdvojené činnosti obou zařízení.

Klener vyčíslené úspory zpochybnil. Vytkl ministerstvu, že škrtlo ústavu příspěvek 40 milionů na dobudování laboratoří. Cikrt uvedl, že ústav o peníze nepřijde, byly jen pozastaveny, než se rozhodne o dalším fungování ústavu a VFN.

Podle Cikrta se odpor ke sloučení ze strany Klenera nedá vysvětlit jinak, než že se bojí o své ředitelské křeslo. To Klener popřel a řekl, že z jednání s ministerskými úředníky má stejný pocit, jako měl v roce 1971, když ho normalizační komise vyhazovala z kliniky. Cikrt to označil za neférový útok, ministr s ním prý jednal korektně. Dodal, že odvolání profesora Klenera bylo nutné, protože standardní nástroje komunikace s ním byly vyčerpány. Organizátory petice, pod níž je přes 3000 podpisů, vyzval, aby si přišli na ministerstvo ověřit fakta o plánovaném sloučení.

Vydáno pod