Politici chtějí zastavit únik informací z vyšetřování

Praha - Politické špičky chtějí zastavit masivní únik informací od policie a státních zástupců v případě citlivých kauz. Poslední takový případ - aféru kolem Jiřího Čunka - se politici navíc snaží obrátit proti novinářům, konkrétně proti reportérům České televize.

Odstupující vicepremiér Jiří Čunek je přesvědčený, že koupit se dá v Česku jakákoli informace z vyšetřovacího spisu. Nepřímo tak obvinil reportéry České televize, jejichž reportáž o sociálních dávkách Jiřího Čunka přesně před týdnem odstartovala okolnosti vedoucí k jeho demisi. „Koupit si za pár stovek tisíc nebo milionů celou kampaň a informace od státních zástupců či policie asi není tak těžká věc,“ myslí si Čunek.

„V žádném případě nepracuji na politickou objednávku, jak v případě kauzy Čunek, tak v případě kterékoliv jiné kauzy,“ brání se reportér ČT Daniel Bártek. Odboráři ČT dokonce vyzvali generálního ředitele ČT Jiřího Janečka, aby žádal omluvu jak na premiérovi Mirkovi Topolánkovi, tak na Jiřím Čunkovi. „Když to televize přijme mlčky, připouští, že argumenty proti novinářům jsou oprávněné,“ soudí Antonín Dekoj z Nezávislé odborové organizace ČT.

„Generální ředitel České televize Jiří Janeček sice chápe postoj odborářů, na druhou stranu jejich výzvu považuje za poněkud předčasnou. Právníkům zadal, aby posoudili výroky některých politiků, a poté samozřejmě přijme určitá opatření. V tuto chvíli platí, že za redaktory aktuální publicistiky plně stojí,“ dodává Ladislav Šticha, mluvčí ČT.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil stejně jako nejvyšší státní zástupkyně Renáta Vesecká pokládá úniky za vážný problém. „Bohužel je možné říci, že tento počet je nemalý a že nedochází k poklesu,“ vyjadřuje se Pospíšil. Vesecká proto požádala premiéra Mirka Topolánka, aby pověřil Bezpečnostní informační službu prošetřením úniků ze spisů v kauze Čunek. „Zadání Bezpečnostní informační služby, i když je v mé gesci, musí dát vláda. Pokud se vláda rozhodne, že takové zadání této službě dá, pak tato služba bude samozřejmě tuto věc šetřit,“ vysvětluje Topolánek.

Opozici se ale tento postup nelíbí. Problém je podle ní právě ve vedení státních zástupců: „Takovýto úřad se nedá řídit terorem a nedá se řídit bez vlídné tváře,“ poznamenává stínová ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ČSSD).

Motivace lidí, kteří utajené informace ze spisů vynášejí, jsou podle odborníků různé. „Policie není v takovém stavu, aby byla schopná udržet si svoje pracovníky, odcházejí, shánějí si kontakty a ty kontakty si zabezpečují tím, že si sebou odnášejí informace, respektive je jim za tyto informace placeno,“ soudí Karel Randák, bývalý ředitel civilní rozvědky.

Státní zástupci a policisté o únicích informací odmítají mluvit. Česká televize několik žalobců oslovila, a přestože mimo záznam úniky ze spisů přiznávají, na kameru si nikdo netroufl vystoupit. Vypátrat člověka, který informaci pustil, je velmi složité - neexistuje totiž žádný kontrolní orgán, který by měl úniky přímo na starosti. Ke spisu má navíc přístup poměrně dost lidí.