Bezpečnostní rada státu projednávala radar i situaci v Kosovu

Praha – Bezpečnostní rada státu dnes za účasti prezidenta Václava Klause projednávala další vývoj situace kolem možného umístění amerického radaru na českém území. Diplomaté z Česka a USA by dnes v Praze také měli ukončit dvoudenní rozhovory o radarové základně v Brdech. Součástí jednání byly i dopady možných scénářů vývoje v Kosovu a případné policejní zabezpečení nelegálního pochodu neonacistů v ulicích Prahy.

Další kolo jednání o osudu srbské provincie Kosovo začalo za účasti zprostředkovatelů z EU, USA a Ruska v pondělí ve Vídni „Kosovo není jen česká priorita. Je to jednoznačně priorita i Evropské unie. V rámci bezpečnostní strategie si státy uvědomují, že je nutno západní Balkán integrovat do evropských i euroatlantických struktur,“ uvedl premiér Mirek Topolánek. V Srbsku a v Kosovu se chystají prezidentské volby, 10. prosince se uskuteční jednání Rady bezpečnosti. „Všechna tato data budou znamenat určitý posun situace,“ dodal Topolánek. Česko tento týden vyslalo do Kosova posily, v provincii je nyní přes 550 českých vojáků. Diskuse vedla především k lepšímu popisu případných havarijních scénářů tak, aby na ně vláda mohla pohotově reagovat.

Členové rady se seznámili i s opatřeními, která směřují mimo jiné ke zjednodušení a zefektivnění systému ochrany utajovaných informací. Měli také získat informace o objektech, které ve stavu ohrožení či války mohou být napadeny. Topolánek potvrdil, že opatření byla přijata, ale odmítl je jmenovat.

V souvislosti se sobotním zakázaným pochodem pravicových radikálů se projednávalo policejní zabezpečení Prahy. Detaily ale premiér neuvedl. Současně vyloučil, že by se pochodu extremistů měli zúčastnit příslušníci takzvané Národní gardy, kterou se chystá založit ultrapravicová Národní strana. „To, že by národní gardy byly účastny tohoto pochodu, který není v tuto chvíli povolen, vylučuji,“ prohlásil Topolánek.

Prezident Václav Klaus zdůraznil, že polovojenské gardy jsou v demokratickém systému nepřijatelné. „Žádné národní gardy do demokratické země našeho typu nepatří,“ uvedl. Topolánek dodal, že žádné ani v tomto smyslu nevzniknou a státní orgány situaci pečlivě monitorují.

V čele bezpečnostní rady státu, která je poradním orgánem vlády, stojí premiér, dalšími členy je většina ministrů. Zasedání rady se dále účastní guvernér České národní banky, předseda Správy státních hmotných rezerv a vedoucí úřadu vlády. Právo účastnit se schůzí rady má také prezident republiky.