Bývalý člen Greenpeace: Jadernou energii potřebujeme

Praha - Jeden z nejvýznamnějších odborníků na jadernou energertiku a klimatické problémy Patrick Moore dorazil do Prahy. Byl jedním ze zakladatelů hnutí Greenpeace, po určité době se s ním ale názorově rozešel. Dnes je silným zastáncem myšlenky, že ekologické problémy by se měly řešit ve spolupráci s průmyslem. V průběhu dne se sejde i s premiérem Mirkem Topolánkem a prezidentem Václavem Klausem. Hovořit budou především o globálních otázkách vývoje energetické situace, o jaderné energetice a změnách klimatu.

Patrick Moore prošel během svého života zajímavou proměnou. Ze spoluzakladatele ekologické organizace Greenpeace se stal zastáncem využívání jaderné energie. Podle něj je atomová energetika jednou z nejbezpečnějších technologií, kterou člověk dosud vynalezl. „Jeden a půl milionu lidí každoročně umírá při dopravních nehodách, ale jaderná energetika na Západě ještě nikoho nezabila,“ prohlásil Moore.

„Odešel jsem od Greenpeace, protože jsem chtěl pracovat na řešení. S Greenpeace jsme byli vždy proti něčemu a já jsem si říkal, že bude lepší pracovat s jinými lidmi, abychom došli ke konsenzu, jak pokračovat v budoucnu,“ vysvětluje svůj odchod. Šéf české pobočky Greenpeace Jiří Tuter řekl, že takto podobně jezdí Moore po celém světě a hájí zájmy těch, kteří mu zaplatí, ať už je to jaderný nebo chemický průmysl, producenti geneticky modifikovaných plodin apod.

Moore takovouto kritiku striktně odmítá: „Naše práce je najít udržitelnou cestu do budoucna. Samozřejmě potřebujeme energii, potřebujeme chemikálie. Důležité je, abychom získávali tyto látky, aniž bychom ničili naše prostředí. Každý den se probudí na světě šest miliard lidí, kteří potřebují jíst, zahřívat se atd. Musíme změnit naši praxi a technologie, musíme opustit fosilní paliva, která způsobují klimatické změny. Řešením jsou obnovitelné zdroje energie a jaderné palivo. Problém je, že obnovitelné zdroje nedostačují, musíme tedy používat smíšené zdroje energie.“

Kanaďan Moore je zastáncem jaderné energetiky, podle něj je to jediná možná cesta, jak snížit emise oxidu uhličitého: „Je důležité vědět, že jaderný odpad stále obsahuje asi devadesát procent potenciální energie. Proto je důležité ho ukládat do té doby, než tuto energii budeme moci získat. Poté zbude už jen velmi malý objem odpadu, který se bude muset uložit na dvě stě až tři sta let. Technicky to není náročné, je to spíše politický problém.“

Česká republika je jedním z největších evropských producentů emisí oxidu uhličitého. Moore uvedl, že vypouští 11 tun CO2 na hlavu za rok, což je po Dánsku druhé největší číslo v Evropě. Je však opatrný v pohledu na probematiku globálního oteplování: „Můžeme říci, že nemáme vědecký důkaz, jestli člověk ovlivňuje globální oteplování, zatím je to pouze spekulace. Musíme ale být i přesto opatrní, měli bychom snížit spotřebu fosilních paliv, nejen kvůli globálnímu oteplování, ale už jen proto, že ho spotřebováváme příliš rychle. Také ovzduší je silně poškozováno emisemi, které pak způsobují zdravotní komplikace,“ dodal.