Senátoři se sejdou se Švejnarem kvůli kandidatuře na prezidenta

Praha - Ekonom Jan Švejnar se dnes kvůli své případné kandidatuře na prezidenta republiky sejde se senátory. Debatu uspořádá senátorský klub ČSSD. Podle sociálních demokratů by Švejnar mohl být správným protikandidátem Václava Klause, jehož znovuzvolení navrhuje ODS.

Švejnar má podporu početně nejmenších parlamentních frakcí - poslanců Strany zelených a většiny členů senátorského Klubu otevřené demokracie a klubu SNK. Sociální demokraté podmiňují svou podporu Švejnarovi tím, že se mu do měsíce podaří najít příznivce v celém politickém spektru.

ČSSD na dnešní setkání pozvala i zástupce dalších senátorských frakcí, jejich účast ale není jistá. Lidovečtí senátoři se nejspíš budou chtít sejít se Švejnarem separátně v rámci jednání svého klubu, řekl ČTK jejich místopředseda Josef Vaculík. Švejnar už v úterý přišel na poslanecký klub KDU-ČSL a také za poslanci KSČM; právě hlasy z těchto stran by potřeboval ke zvolení hlavou státu. Lidovci ani komunisté zatím neřekli, zda Švejnara podpoří.

Ani profesor ekonomie na Michiganské univerzitě Švejnar zatím definitivně neoznámil, zda bude proti Klausovi počátkem příštího roku kandidovat.

Předseda klubu ODS Jiří Stříteský ještě v úterý odpoledne neměl žádné informace o tom, že by na setkání byli pozváni i občanští demokraté. Nevyloučil, že v opačném případě by se některý ze senátorů ODS případně mohl schůzky zúčastnit. Nic by to ale nezměnilo na jejich podpoře Klause. „My máme svého kandidáta,“ zdůraznil Stříteský.