České hypermarkety nesplňují protipožární limity

Plzeň – Kontrolou hasičů neprošel ani jeden z plzeňských hypermarketů, žádná z osmnácti velkoprodejen nesplňovala protipožární limity. Důvodem zablokování únikových cest zbožím a nákupními košíky jsou podle hasičů snahy prodejců mít co nejvíce zboží v obchodě. Podobné kontroly probíhají pravidelně celý rok po celé České republice.

K zúžení únikových cest a neprůchodnosti východů dochází kvůli snaze obchodníků nabízet na prodejně co nejvíce zboží, tvrdí Jan Majer, ředitel Odboru prevence HZS Plzeňského kraje. Za zbožím bývají schované také hasicí přístroje, takže v případě požáru by nebyla možnost ohni zabránit. Hypermarkety se ale kritice brání s tím, že provádějí pravidelné kontroly východů i přístrojů a že v případech popisovaných Janem Majerem muselo dojít k pochybení personálu v dané prodejně.

Všech osmnáct supermarketů musí nedostatky odstranit, než začne čas předvánočních nákupů. Hasiči chtějí zabránit možnému opakování situace, která nastala před čtrnácti dny v Českých Budějovicích, kde vypukl požár ve velkoprodejně.

Hasiči kontrolovali nákupní centra i v jiných českých městech, například v Brně, Praze a Ostravě. Za porušování protipožárních předpisů byla všem obchodním řetězcům udělena pokuta ve výši 400 tisíc korun.