Dolejš: KSČM kandidáta ODS nechce

Praha - Komunisté chtějí zabránit zvolení prezidentského kandidáta ODS, tedy Václava Klause. Zda je správnou cestou k naplnění tohoto cíle volit Jana Švejnara, nebo se pokusit navrhnout a prosadit úplně jiného kandidáta, je zatím pro KSČM otevřená otázka. Vyplynulo to z vyjádření místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše v pořadu České televize (ČT) Otázky Václava Moravce.

Parlament začne nového prezidenta volit 8. února. Švejnara oficiálně nominovali senátoři ze čtyř frakcí včetně opoziční ČSSD. Vzhledem k síle ODS a k tomu, že pro současného prezidenta hodlají hlasovat i někteří zákonodárci z dalších stran, je ale za favorita považován právě kandidát občanských demokratů Klaus. Klíčové se nyní zdají být hlasy lidovců a právě komunistů.

„My si v každém případě přejeme, aby série vítězství ODS ve volbách v tomto případě byla přerušena. To znamená ne kandidát ODS na Hrad - to je naše priorita. Ovšem jestli tím nástrojem je Jan Švejnar, o tom prostě musíme dál diskutovat,“ prohlásil Dolejš. Zda pomoci na Hrad Švejnarovi, nebo hledat úplně jiného kandidáta, to jsou nyní pro komunisty dvě rovnocenné varianty.

Předseda zelených a vicepremiér Martin Bursík v ČT řekl, že Klaus je pro něj minulost a „Švejnar je budoucnost“. Navíc si nemyslí, že Klausovo nezvolení by znamenalo zánik koalice, jak občas zaznívá z ODS. Míní, že komplikace by naopak znamenalo případné znovuzvolení současného prezidenta. „On už nebude mít vůbec žádné zpětné vazby,“ dodal Bursík. Připomněl tak, že pro Klause by to bylo druhé funkční období, takže příště by se již o úřad prezidenta znovu ucházet nemohl.