Kochan od návrhu na změny ve zdravotnických komorách neustoupí

Brno – Poslanec Jozef Kochan (ODS) nestáhne svůj návrh na změny ve fungování profesních komor lékařů, zubařů a lékárníků. Stažení požaduje Česká lékařská komora (ČLK), návrh podle ní oslabí pozici stavovských organizací. Kochan dnes ale na sjezdu ČLK řekl, že návrh do prvního čtení pustí. Za komoru se dnes postavil exministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) a komunistická poslankyně Soňa Marková, poslanci zelených a lidovců budou o návrhu teprve jednat.

Poslanecký návrh například vyžaduje, aby pro platnost voleb orgánů ČLK se jich účastnila nadpoloviční většina oprávněných voličů – lékařů. To je podle komory likvidační. ČLK poukazuje například na to, že pokud budou volby neúspěšné, nebude mít komory kdo řídit. Pokud vedení nebude zvoleno, až do další volby by měla komoru řídit čestná rada, navrhuje Kochan. Co se ale stane, pokud čestné radě vyprší mandát, neuvedl. „Mohl by to vyřešit další zákon,“ podotkl.

Návrh hovoří také o ministerském dozoru nad komorami. Tuto pasáž v sobotu na sjezdu odmítl i ministr Tomáš Julínek. „Jsem připraven vystoupit s návrhem na zamítnutí, protože ten návrh je špatný,“ uvedl dnes Rath, předseda zdravotního výboru Poslanecké sněmovny.

Podle ČLK, v níž je povinně přes 40.000 lékařů, byl návrh připraven bez účasti komor a ohrožuje demokracii. Kochan uvedl, že s ČLK nepotřeboval jednat, protože měl dostatek informací, aby návrh připravil. Jednal ale se stomatologickou i lékárnickou komorou. „Předpokládám, že se v prvním čtení strhne velká diskuse a je možné, že ani neprojde dál,“ uvedl.

Prezident komory Milan Kubek upozornil, že návrh zkritizovaly i lékařské organizace v jiných evropských zemích, podle něj v některých zemích vzbudil zděšení. „Nejčistší věc je to stáhnout a začít znovu,“ míní mluvčí ČKL.

Vydáno pod