V Česku letos uhořel v autech rekordní počet lidí

Praha - Dopolední havárie v Praze Zbraslavi potvrdila, že uhořelých lidí v autech je čím dál víc. Přestože se řidič ze zdemolovaného vraku dostal, plamenům neutekl. Podlehl popáleninám asi 15 metrů od auta, když se snažil před požárem utéct.

Obětí dopravních nehod, kdy se auto vznítí a jeho posádka uhoří, je letos rekordní počet. Jenom za posledních deset měsíců podobně zahynulo 38 lidí. To je o 12 více, než za celý minulý rok. „Stálo by za to, uvažovat o zavedení povinného hasicího přístroje,“ míní Ladislav Horák z Infoservisu ÚAMK.

Požáru vozidla při případné havárii lze předejít hlavně údržbou palivového systému. I přesto ale odborníci doporučují vozit hasicí přístroj s sebou. Mít ho v autě však na rozdíl např. od Řecka nebo Portugalska v Česku povinné není. Vozit ho musejí jen taxikáři a autobusy. Ministerstvo dopravy o podobném předpisu do budoucna uvažuje. Názor na něj ale jednoznačný nemá. „Toto téma je otevřené, zabýváme se jím v rámci expertní skupiny k novelizaci zákona o silničním provozu. Nicméně se nedomníváme, že by povinné zavedení hasicích přístrojů snížilo statistiky, o kterých hovoříme,“ říká Karel Hanzelka, mluvčí ministerstva dopravy.

Odborníci přesto doporučují, aby je řidiči s sebou vozili. Hlavní ale podle nich je, aby řidič, který má sebemenší podezření, že vzniká požár, auto okamžitě opustil.