Klaus a Švejnar navštěvují před prezidentskou volbou kraje

Plzeň/Brno - Václav Klaus dnes zahajuje třídenní návštěvu Plzeňského kraje. Pakliže by nebyl zvolen v dalším funkčním období, je to jeho poslední prezidentská návštěva některého z krajů Česka. Jeho protivník v prezidentské volbě Jan Švejnar zase zavítá do Brna. Chystá se tam představit širší veřejnosti, podobně, jako minulý týden ve Zlíně, neboť mimo oblast politiky a ekonomie není v České republice příliš znám.

Vzhledem k tomu, že prezidentská volba není přímá, nelze tyto cesty vnímat jako prezidentskou kampaň. Klaus se kvůli tomu ostatně vyhýbá televizní diskuzi. „Takovou diskuzi určitě nepotřebuje, je dostatečně znám. Podle mne by ale bylo fair-play, kdyby jí umožnil, protože se Švejnarem není obyvatelstvo tak dobře obeznámeno,“ soudí socioložka Jiřina Šiklová. Odmítání debaty je podle ní příliš utilitární, postoj Klause považuje za nevhodný. „Pan prezident nemá chuť konfrontovat se s někým, kdo by v debatě mohl vypadat lépe než on,“ dodává.

„Při volbách před pěti ani deseti lety taková poptávka po podobné debatě nebyla. Letos je o ní zájem poprvé. Možná je to ovlivněno i tím, že jsou paralelně prezidentské volby ve Spojených státech,“ soudí výkonný ředitel Centra pro ekonomiku a politiku Petr Mach. „Lidé a média zřejmě chtějí show,“ dodává. U nás není podle něj důvod oslovovat voliče.