Cizinci z neznalosti ilegálně překračují česko-německou hranici

Praha/Berlín - Nedávné zrušení kontrol při cestě z Česka do Německa vedlo k nárůstu ilegálních přechodů hranic. Podle české cizinecké policie jde většinou o lidi, kteří špatně pochopili fungování Schengenu.

Jak napsal německý deník Bild, podle německé policie bylo v česko-německém pohraničí od našeho vstupu do Schengenu zadrženo 614 ilegálních přistěhovalců. Pro srovnání, za první polovinu minulého roku bylo takovýchto přistěhovalců 484. Nárůst je tak podle německých statistik obrovský. Do Česka se z Německa vrátilo 284 osob, podle české policie šlo většinou o lidi, kteří nepochopili fungování Schengenu.

„Převážně se jednalo o cizince, kteří na území České republiky vstoupili na vízum ještě před připojením k Schengenu, tedy na vízum, které bylo národním vízem České republiky uděleným zastupitelským úřadem ČR v zahraničí,“ doplňuje Miloslav Smetana z Ředitelství cizinecké policie. Toto vízum totiž opravňuje držitele pouze k pobytu na území našeho státu. Cizinci se neinformovali o tom, k čemu je takové vízum opravňuje.

Vydáno pod