Dráhy umožní v Praze nákup jízdenek pomocí SMS, služba je stále oblíbenější

Praha – V rámci projektu modernizace jednají České dráhy o připojení ke službě Dopravního podniku hl. m. Prahy, která umožňuje placení jízdného prostřednictvím SMS. Rozhodnout by mělo během prvního čtvrtletí, zvážit je třeba technická náročnost. Služba zavedená v prostředcích MHD na podzim minulého roku se stala mezi cestujícími populární, i když se objevily i stížnosti, především na zpožděné doručování potvrzovacích zpráv. Pro lepší informovanost pražských obyvatel dnes spustil dopravní podnik reklamní kampaň.

V minulém roce odstartovaly České dráhy projekt modernizace. Jeho cílem jsou „Živá nádraží“, příjemnější prostředí a zrychlení služeb. Od začátku prosince mají například cestující možnost zakoupit si jízdenku na více než pět set spojů přes telefon nebo internet, službu za půl roku využilo přibližně tisíc pasažérů.

Do konce dubna by se navíc měly České dráhy rozhodnout, zda budou na území hlavního města uznávat placení jízdenek přes textové zprávy. Podle mluvčího Ondřeje Kubaly v cestě novému systému placení stojí především vyřešení technických otázek. Vybavit by se například musely čety ve vlacích, které nemají kontrolní přístroje k ověření platnosti kódu. Možností by bylo jeho ověřování pomocí mobilního telefonu, ale to by bylo nejspíš příliš zdlouhavé.

Jak služba funguje

Lidé cestující pražskou mhd si mohou lístky prostřednictvím SMS kupovat od listopadu loňského roku, kdy se rozběhl pilotní projekt. Stačí zaslat textovku na číslo 902 06 26, kde poslední dvojčíslí je shodné s cenou přestupní jízdenky, na rozdíl od té „papírové“ ale telefonická platí o čtvrt hodiny déle. Nepřestupní takovým způsobem zakoupit nelze, systém nedokáže určit, na jaké stanici byla zpráva odeslána. Od letošního roku by mělo být možné platit tak i celodenní jízdné. Moderní způsob komunikace chce dopravní podnik využívat i při prodeji kuponů na delší časové období, které půjdou zakoupit přes internet.

Potvrzující zpráva od operátora o zaplacení jízdného by měla přijít do dvou minut. Taková časová prodleva by měla zabránit situacím, kdy si cestující objedná jízdenku, až když zahlédne revizora. Při kontrole pasažér ukáže text zprávy, revizor si údaje porovná s databází platných jízdenek na serveru dopravního podniku. Podezření, že je zpráva zfalšovaná, může ověřit pomocí kontrolní SMS.

Pokud si pasažér zprávu s potvrzením omylem vymaže, neznamená to, že ji musí koupit znova. Na stejné lince, na které původní zprávu odesílali, mohou požádat o duplikát. Revizoři jsou také případně schopni dohledat nákup na základě telefonního čísla.

Službu mohou využívat zákazníci všech mobilních operátorů, kteří také společně s poskytovateli služby financovali náklady na zřízení nového systému. Jakou částku s ceny jízdenky operátoři získají, odmítají prozradit, je ovšem jisté, že dopravní podnik SMS jízdenkami ušetří, protože nemusí vynakládat prostředky na instalaci automatů na lístky.

Cestující nebaví čekat

Mnoho cestujících novou službu chválí, objevují se ale i stížnosti, že zpráva potvrzující platbu chodí pozdě, někdy je na ní třeba čekat i přes půl hodiny. „Při takovém množství esemesek se samozřejmě může stát, že jedna dvě přijdou později,“ reaguje na negativní ohlasy Jan Svoboda, ředitel marketingu Dopravního podniku hl. m. Prahy. Důvodem je podle něj většinou neaktivovaná služba Premium SMS, protože jedině prostřednictvím takzvaných prémiových zpráv lze jízdenku zakoupit.

Správný způsob kupování jízdenek pomocí telefonu chce pražským cestujícím připomenout reklamní kampaň, která začala dnešním dnem.

Služba by měla brzy fungovat i v okolí Prahy, pokud bude jednání s Českými drahami úspěšné, pak i ony budou placení pomocí textovek na území hlavního města uznávat. V současné době telefonický způsob placení jízdného podle slov Jana Svobody využívá zhruba deset až patnáct tisíc lidí denně. Podobná služba funguje například také ve Vídni, Helsinkách nebo Zábřehu.

  • Eskalátor autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/47/4643.jpg
  • Pražské metro autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/25/2411.jpg