Firma Sodexho si zaplatila, aby stravenky zůstaly zvýhodněné i v Topolánkově reformě

Praha - Do konečné podoby reformy veřejných financí - dokumentu, který vláda Mirka Topolánka ve sněmovně prosadila vahou jediného hlasu - podle všeho mluvila soukromá firma. Dokazuje to smlouva, kterou Česká televize získala. Společnost Sodexho Pass, jež prodává zaměstnanecké stravenky, si prý u agentury no comment! objednala zachování výhodné daňové výjimky, na které stát ročně prodělává kolem dvou miliard korun.

V srpnu 2007 získává vláda Mirka Topolánka ve sněmovně poslední hlasy, které potřebuje k prosazení klíčové reformy veřejných financí. Balík zákonů už ale vypadá jinak, než jak ho kabinet do sněmovny v květnu přinesl. Mimo jiné zachovává daňové zvýhodnění zaměstnaneckých stravenek, což byl přitom jeden z úsporných škrtů, které vláda plánovala.

Oficiální verze je, že si změnu zákona vynutili poslanci Miloš Melčák a Michal Pohanka, přeběhlíci ze sociální demokracie. Existuje ale ještě jedna verze. Klíčem k ní je dosud nezveřejněná obchodní smlouva, ve které se píše: „Cílem je zachovat i pro rok 2008 daňový a právní režim poskytování příspěvků na stravování zaměstnanců formou stravenek v režimu platném k 1. 1. 2007. Tedy jako daňově uznatelný náklad firem.“

Stravenková firma Sodexho Pass si tímto způsobem už loni 8. května objednala výsledek srpnového hlasování poslanců. Odměna za zprostředkování měla činit sto tisíc eur. Při podpisu smlouvy to byly dva miliony osm set tisíc korun. „Detaily týkající se smlouvy nemůžeme komentovat, neboť podléhají obchodnímu tajemství,“ sdělil k tomu generální ředitel společnosti Sodexho Pass ČR Miroslav Sedlák.

Sodexho si změnu zákona objednalo u firmy no comment!, která patří podnikateli Pavlu Juklíčkovi. Jeho bratr Petr Juklíček spoluvlastní firmu New Deal Communications, jejímž nejvyšším šéfem je Marek Dalík - důvěrník premiéra Topolánka. A právě Mirek Topolánek přinesl do sněmovny původní verzi zákona o reformě a také tu druhou, upravenou přesně podle tajné smlouvy. „Pana premiéra se tato záležitost netýká a vůbec mu o ní není nic známo,“ konstatovala mluvčí úřadu vlády Jana Bartošová, kterou se Topolánek nechal zastoupit.

Jakékoliv spojení s firmou no comment! popírají i oba poslanci Melčák a Pohanka: „Odmítáme, že naše aktivita byla pouze divadlem.“ Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) nevěří, že byla firma no comment! schopna změnu zákona zařídit a nadále je přesvědčen, že byla výhradně výsledkem politických jednání koalice s přeběhlíky Melčákem a Pohankou. Znamenalo by to, že firma no comment! dostala zaplaceno za nic, v čemž vidí ministr financí možný daňový únik: „Je samozřejmě oprávněná spekulace o politickém lobbingu. Já jsem povinen spekulovat o účelovém daňovém úniku a z tohoto hlediska bude smlouva samozřejmě pod drobnohledem finančního úřadu.“