Americký expert jedná s brdskými starosty o radaru

Rokycany - Americký expert na protiraketovou obranu Philip Coyle se dnes z důvodu případného umístění americké radarové základny ve Vojenském újezdu Brdy setkal v Rokycanech se starosty tamních obcí. Tématem je případné umístění americké radarové základny ve Vojenském újezdu Brdy. Coyle do Česka přijíždí na pozvání ekologické organizace Greenpeace. Akci spoluorganizuje Liga starostů proti radaru a Strana zelených.

Coyle, kritik plánovaného amerického protiraketového štítu ve Střední Evropě, před několika měsíci zpochybnil některá tvrzení vlády USA o raketové obraně. Není odpůrcem protiraketové obrany jako celku, ale jeho výhrady směřují hlavně k její efektivitě a k plánům umístit prvky protiraketové obrany v Evropě. Přestože na přípravě projektu spolupracoval, dnes systém považuje za neúčinný a upozorňuje na jeho technické nedostatky. Říká, že nesplňuje původně stanovená kritéria, je drahý a neefektivní a na politickém poli hrozí destabilizací mezinárodní situace.

Americký expert nejdříve navštívil obec Trokavec, která stojí v těsné blízkosti místa ve vojenském újezdu Brdy, kde by měl radar stát. Poté přejel do Rokycan, kde ho již v zaplněném sále očekávali starostové obcí v okolí brdského vojenského prostoru.

Coylův program bude v Česku trvat až do čtvrtka. V úterý by se měl americký expert sejít s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem.