Vedení KDU-ČSL doporučilo svým zákonodárcům, aby volili Klause

Lipnice nad Sázavou - Celostátní výbor KDU-ČSL v dnešním usnesení doporučil svým zákonodárcům, aby při únorové volbě prezidenta republiky podpořili kandidáta ODS Václava Klause. Současně mají prosazovat veřejnou volbu. Lidovečtí politici přitom už dříve připustili, že Klausovi a Švejnarovi příznivci ve straně jsou rozděleni zhruba půl na půl.

Klausovým soupeřem bude ekonom Jan Švejnar, který jde do klání o Hrad s podporou zelených, ČSSD a senátorů ze čtyř frakcí. Švejnarovi přitom dávala dosud přednost například předsedkyně poslanců Michaela Šojdrová.

„Celostátní výbor KDU-ČSL při respektování svobodné vůle volitelů doporučuje svým poslancům a senátorům podpořit v první volbě prezidenta ČR Václava Klause,“ zní usnesení, které lidovečtí politici přijali na dnešním výjezdním zasedání v Lipnici nad Sázavou.

V zájmu průhlednosti by volba prezidenta měla být podle vedení KDU-ČSL veřejná, i když se většina volitelů zatím klonila k tajnému hlasování. „Celostátní výbor KDU-ČSL žádá své poslance a senátory, aby jako první krok na cestě k přímé volbě prezidenta prosazovali veřejnou volbu prezidenta republiky, a tím zabránili podezřením o obchodování s hlasy,“ uvádí se v rezoluci.

Již delší dobu se spekuluje o tom, že lidovci by mohli podpořit Klause výměnou za to, že bude souhlasit s Čunkovým návratem do vlády. Takový „výměnný obchod“, před nímž varoval například předseda zelených Martin Bursík, politici KDU-ČSL stejně jako premiér Mirek Topolánek (ODS) či Klaus opakovaně odmítli. Topolánek převzal za Klausovo znovuzvolení odpovědnost jako šéf nejsilnější vládní strany.

Vydáno pod