Rakousko bojuje s „řidičákovou turistikou“

Vídeň - Minulý pátek vstoupil v Rakousku v platnost nový zákon, kterým se vláda snaží bojovat proti jevu, který je zde nazýván "řidičákovou turistikou". Říká se tak poměrně častému druhu podvodu, při němž řidič, kterému byl pro vážný přestupek odebrán rakouský řidičský průkaz, vyjede do České republiky nebo některé jiné z nových členských zemí EU a tam získá místní řidičské oprávnění, které je po vstupu těchto zemí do unie platné i v ostatní státech EU.

Jak dnes upozornil Rakouský automotoklub (ÖAMTC), na základě nového zákona bude rakouskému řidiči, který se při kontrole prokáže zahraničním řidičským průkazem v době, kdy mu v Rakousku běží trest zákazu řízení, odebrán i průkaz zahraniční.

Novela zákona dále nařizuje všem rakouským řidičům se zahraničním řidičským oprávněním, kteří mají zdravotní problémy, aby získali nové zdravotní osvědčení v Rakousku.

Na druhé straně přináší novela úlevu v tom, že řidiči již nejsou povinni informovat jako dosud příslušné úřady o změně jména nebo adresy.