Paroubek: Dohoda o příměří v době vedení EU je možná až na podzim

Praha - Případnou dohodu o politickém příměří v době českého předsednictví EU lze podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka uzavřít až po podzimních krajských a senátních volbách. Nyní to v úvahu nepřipadá, uvedl Paroubek v rozhovoru pro Rádio Impuls. Debata expertů ČSSD a ODS o prioritách českého předsednictví nemůže podle něj začít dříve než po prezidentské volbě.

„K té věci se můžeme vrátit až po senátních a krajských volbách, a pokud nám to experti připraví na té úrovni, abychom to dojednali během několika dnů poté, … tak se můžeme skutečně dohodnout na nějakém příměří, které by bylo v zájmu České republiky,“ uvedl. České předsednictví EU připadá na první polovinu roku 2009.

Premiér Mirek Topolánek (ODS) dal již dříve najevo, že stojí o to, aby alespoň parlamentní strany uzavřely na tuto dobu smír. Podle jeho představy by jednání o případné dohodě mohla začít měsíc po letošní prezidentské volbě a skončit do léta. Topolánek předpokládá, že by ji podepsaly všechny strany zastoupené v obou komorách parlamentu.

Paroubek řekl, že vládní koalici nabízel dohodu již dříve, a to několikrát, sklidil prý ale posměch. Jeho osobní názor, který chce v ČSSD prosazovat, je takový, že nyní je třeba s ODS debatovat na expertní úrovni o prioritách českého předsednictví. „Ta debata skutečně nemůže začít dříve než po prezidentské volbě, jestli týden nebo měsíc, to nehraje roli,“ dodal. Teď však podle Paroubkova názoru žádná dohoda s ODS nepřipadá v úvahu. ČSSD má podle něj zkušenosti s „podrazy a dezinterpretací“ sociálnědemokratických kroků ze strany ODS. K věci se tak lze vrátit až po senátních a krajských volbách, míní šéf ČSSD. Řekl, že jde o jeho osobní názor. „Záleží na diskusi ve vedení sociální demokracie,“ dodal.