Vesecká žádá Pospíšila o posouzení postupu žalobců v kauze Čunek

Brno - Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká předloží ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi spis případu předsedy KDU-ČSL a někdejšího vicepremiéra Jiřího Čunka. Pospíšila požádá, aby posoudil, zda ona nebo někdo z jejích podřízených v souvislosti s objasňováním případu neporušil zákon. Vesecká to dnes uvedla v reakci na informace TV Nova, podle nichž si někdejší poradce premiéra Miloše Zemana Miroslav Šlouf v době vyšetřování citlivých kauz Čunek a biolíh osmačtyřicetkrát telefonoval se šéfem sekretariátu Vesecké Josefem Pavlíkem. Vysvětlení kontaktů požadují i někteří koaliční a opoziční politici. Pospíšil by měl podle ní posoudit, zda není důvod k podání stížnosti pro porušení zákona či kárné žaloby.

„Zároveň vyzývám orgány činné v trestním řízení, aby vedly šetření, pokud mají zcela jasné a konkrétní poznatky nasvědčující tomu, že byl postupem kteréhokoliv státního zástupce Nejvyššího státního zastupitelství, tedy i mým, spáchán trestný čin,“ uvádí se v písemném stanovisku Vesecké, které má ČTK k dispozici.

Nejvyšší žalobkyně také od ministra očekává, že nechá prošetřit všechny informace v médiích, které zpochybňují její práci. „V případě zjištění porušení zákona z mé strany jsem připravena nést odpovědnost, v opačném případě jsem připravena využít všech právních prostředků k zamezení ničím nepodložených útoků na Nejvyšší státní zastupitelství i svoji osobu,“ uvedla Vesecká.

Ke kontaktům Šloufa s Pavlíkem se zatím nevyjádřila. Informace k nim ale posoudí a později k nim zaujme stanovisko. Šlouf řekl, že se s Pavlíkem seznámil před lety v Havlíčkově Brodě. O čem vlastně s Pavlíkem hovořil, to se ale neví.

Česká televize v pořadu Reportéři nedávno také informovala, že kvůli Čunkovi se loni nejméně třikrát setkali bývalý ministr spravedlnosti Pavel Němec, místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera ostravská krajská státní zástupkyně Zlatuše Andělová. „Nepovažuji to za standardní. Nestačím se tomu divit,“ uvedla stínová ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Čunek byl loni obviněn, že jako starosta Vsetína přijal před šesti lety půlmilionový úplatek od realitní společnosti H&B Real. Poté, co nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká případ odebrala přerovskému žalobci Radimu Obstovi a přidělila ho žalobci Arifu Salichovi do Jihlavy, bylo stíhání v srpnu zastaveno. Na začátku listopadu Vesecká nařídila, aby Čunkovo stíhání pokračovalo a 7. listopadu podal Čunek demisi. Za dva týdny Salichov Čunkovo stíhání podruhé zastavil. Nyní se spekuluje o možném návratu Čunka do vlády.