Kauza Gripeny se šetří i v USA

Washington/Praha - Americké ministerstvo spravedlnosti zahájilo masivní vyšetřování kvůli možným úplatkům při výběru stíhaček ve střední Evropě. Informuje o tom list New York Times s tím, že peníze měly být od konsorcia BAE/SAAB a měly zajistit, aby politici vybrali v tendru právě Gripeny. Ministerstvo spravedlnosti má podle autorů článku také informace od CIA a důkazy o úplatcích pro české a maďarské politiky za jejich schválení nákupu Gripenů.

„Žádné interní šetření na ministerstvu nevedeme, protože k němu důvod není. V současné době jsou kontrakty platné, smlouvy uzavřené. Žádný pádný důkaz jsme zatím nedostali. Jsou to pouze dohady, spekulace a různé články,“ uvedl první náměstek ministryně obrany Martin Barták. Potvrdil to i velvyslanec ČR v USA Petr Kolář: „Nikdo z oficiálních míst se na nás neobrátil. Článek zatím veliký ohlas nevzbudil, protože se týká především kauzy spojené se Saúdskou Arábií. Česká republika je zde spolu s Maďarskem uvedena jako jedna z těch, kde mohlo dojít k nějakým korupčním aktivitám.“

Podle bývalého poslance za ČSSD Radima Turka ale budilo celé výběrové řízení podezření, že se nejedná o standardní tendr. Ve skutečnosti prý totiž nebyla nikdy projednána taktická operační data. „Celý vývoj a nákup Gripenů byl zcela mimo vývojové trendy v rámci leteckého průmyslu v Evropě. Podle mých informací do této chvíle není česká policie do vyšetřování významně zapojena, což považuji za poměrně tragikomické. Na druhou stranu to odpovídá trendu doby, kdy otázky národní bezpečnosti poměrně hladce procházely jednáním parlamentu i vlády,“ dodal Turek.

Na údajné uplácení při tendru na armádní stíhačky upozornila jako první dvojice švédských novinářů. Jako zástupci fiktivní firmy pracující pro britského klienta se sešli s tehdejším ministrem zahraničí Janem Kavanem. Ten jim před skrytou kamerou naznačil, že vysoce postavení politici v Česku přijali v souvislosti s Gripeny úplatky a nabídl, že pozdrží případné policejní vyšetřování kampaně kolem stíhaček.

Později se Kavan snažil své výroky popřít. Záznamy švédských novinářů byly ale těžko zpochybnitelné. Ukázaly na konkrétní osoby stojící na pozadí úplatkářských afér. Odvysílání jejich reportáže vedlo k zahájení vyšetřování, které dosud probíhá.

Vyšetřování vedou v současnosti i úřady v USA. „Na začátku léta se americká vláda zapojila do vyšetřování kvůli informacím, že konsorcium BAE/SAAB přesunulo asi 2 miliardy dolarů arabskému sultánovi. Celá transakce měla souviset s velkou zakázkou BAE/SAAB v Saúdské Arábii. Dále zde existovaly další informace o penězích z BAE/SAAB, které prošly sítí agentů v jejich obchodních oblastech. Tyto peníze směřovaly lidem, kteří se podíleli na prodeji Gripenů v České republice, v Maďarsku a jiných zemích,“ řekl pro Českou televizi americký novinář Lowell Bergman, který se touto kauzou zabývá.

Americké vyšetřování se soustředí na aktivity konsorcia BAE/SAAB v Saúdské Arábii, Švédsku, Německu, Rakousku, České republice, Maďarsku a dalších zemích.

Bergman ve svém článku pro New York Times zveřejnil, že CIA má informace o milionech dolarů zaplacených hlavním politickým stranám v Maďarsku. Obdobné informace, které by se týkaly české politické scény, však Bergman nemá: „Mé zdroje mi nic neřekly o konkrétních platbách v České republice. Víme, že existují dokumenty, kde figuruje dopis, který poslal americký generál Tom Waters českému ministerstvu zahraničí. USA si v tomto dopise stěžuje na nedostatečnou transparentnost soutěže.“

V současnosti probíhá vyšetřování korupce v souvislosti s konsorciem BAE/SAAB i ve Švýcarsku. Je pravděpodobné, že některé poznatky tohoto vyšetřování poukáží také na konkrétní záležitosti týkající se České republiky.

  • Bývalý poslanec za ČSSD Radim Turek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/48/4800.jpg
  • Mapka označující státy, kde se vyšetřuje korupce v souvislosti s konsorciem BAE/SAAB autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/48/4799.jpg
  • Americký investigativní novinář Lowell Bergman autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/48/4798.jpg
Vydáno pod