České hlavy ovládla Akademie věd ČR

Praha – Národní cenu Česká hlava získal významný objevitel léčebných preparátů Antonín Holý z Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR. Podílel se na vývoji léků, které mimo jiné zlepšují život pacientům s HIV na celém světě. Ceny Česká hlava se udělovaly i v dalších kategoriích - cenu za invenční přínos získala dvojice Miroslav Bleha a Luboš Novák, kteří se zabývají výzkumem membrán využitelných pro čištění odpadních vod. Cenu pro nejlepšího českého vědce působícího v zahraničí získal profesor Jiří Městecký.

Ocenění Česká hlava letos získali výhradně vědci Akademie věd ČR, univerzity se letos žádného ocenění nedočkaly. „To, že vysoké školy ocenění nezískaly, je víceméně náhoda,“ ujišťuje Václav Marek, jednatel společnosti Česká hlava. Cílem projektu Česká hlava je podporovat vědeckou a technickou inteligenci, popularizovat vědu a zvýšit společenskou prestiž českých odborníků.

Miroslav Bleha z Ústavu makromolekulární chemie AV ČR a Luboš Novák ze společnosti Mega a. s. dostali cenu Invence za výzkum polymerních membrán, které dokážou oddělovat jednotlivé složky roztoků. „Polymerní membrány tvoří celý vědní obor, který se rozvíjí už zhruba 20 let. Technologie polymerních membrán šetří životní prostředí a šetří energie,“ vysvětluje Bleha. Tato dvojice, na které je unikátní spojení vynikajícího vědce a manažera, dotáhla objevy až k praktickému využití při čištění pitné i odpadní vody, ale i ve farmaceutickém průmyslu. „Byla to určitá symbióza naší spolupráce, která vyústila v konkrétní realizaci technologických celků. Dokázali jsme od výzkumu a vývoje až po realizaci tento obor dotáhnout do špičkové světové úrovně. V současné době jsou naše produkty schopné konkurovat nejvyspělejším státům,“ uvádí Novák.

Za vynikající úspěch v zahraničí porota ocenila Jiřího Městeckého, který zkoumá, jak se lidské tělo brání nemocem, proč někdy obranné látky selžou a jak je probudit k činnosti. Patří k absolutní světové špičce v oboru slizniční imunity. Jeho objevy mohou pomoci například lidem, kteří trpí roztroušenou sklerózou. Pracuje na výzkumu vakcíny proti AIDS. „Virus AIDS je nesmírně složitý a vestavuje se do našich buněk, je také nesmírně mutabilní a náš imunitní systém není schopen ho rozeznat. Našim záměrem je zabránit infekci přes slizniční tkáně. Bohužel na vakcínu proti AIDS si budeme ještě muset několik let počkat,“ vysvětluje Městecký. Byl prvním člověkem, kterému se podařilo dokázat, že napadení virem HIV se projeví nejdříve na ústní sliznici.

Díky výzkumům Holého a Městeckého se tak Češi stali největšími bojovníky na vědeckém poli proti této nemoci.