Kvůli přesčasům půjdou zdravotníci do stávky

Praha - Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče vyhlásí na 5. března výstražnou stávku ve všech zdravotnických zařízeních v zemi. Odboráři stávku zruší jedině tehdy, když se do 7. února dohodnou s ministrem Tomášem Julínkem na řešení přesčasové práce a platových tabulkách ve zdravotnictví. Novinářům to dnes řekl předseda svazu Jiří Schlanger.

„Ten krok není radikální. Jen dáváme najevo, že kroky pana Julínka se nám nelíbí. Kolegové vnímají jeho návrh na přesčasy velmi negativně,“ řekl České televize Schlanger.

Limit přesčasů stanovil loni nový zákoník práce. Pohotovosti na pracovišti se mají proplácet jako pracovní doba. Stanovený počet hodin lékaři vyčerpali často už v prvních měsících loňského roku, pracovali ale dál. Zdravotnická zařízení na přijetí dalšího personálu totiž neměla peníze.

Řešení problému hledá odborná skupina, ve které jsou zástupci ministerstev práce a zdravotnictví, zdravotnických odborů a zaměstnavatelů.

Pracovní týden lékařů podle Julínka: 56 hodin

Julínek už dříve navrhl, aby se pracovní týden zdravotníků prodloužil ze 40 na 48 hodin. K tomu by bylo pak až osm hodin přesčasů týdně. Lékaři by tedy pracovali až 56 hodin za týden. Zdravotníci jeho nápad označili za „zavedení pracovních sobot“.

Odboráři a zaměstnavatelé už mají společný návrh změny zákoníku práce a dali ho ke zpracování ministerstvu práce. Stejně jako Julínek počítají celkem s 56 odpracovanými hodinami týdně. Liší se ale v jejich rozložení a ve výsledku i v penězích. Zásadní rozpor mezi odboráři a Julínkem je ale ve druhé části návrhu. Julínek chce smluvní mzdy. Zaměstnanec by si mohl domluvit výši odměny, nemocnice by tak ocenily kvalitní pracovníky. Odbory se bojí toho, že když nebudou pevné tabulky, platy klesnou, protože nemocnice budou šetřit právě na nich.

Návrh reformy zdravotnictví ministra Tomáše Julínka narazil na odpor i u Českomoravské konfederace odborových svazů. Julínek chce totiž po zavedení poplatků ve zdravotnictví prosadit i další změny, například převést fakultní nemocnice a pojišťovny na akciové společnosti. A právě to se odborům nelíbí. „Vadí nám ústavně-právní stránka věci. Domníváme se, že to není v souladu s Listinou základních práv a svobod,“ vysvětlil ČT místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil.