Zlatý oříšek může získat každé nadané dítě

Praha – V Keiserštejnském paláci na Malostranském náměstí se sešli organizátoři a zástupci ministerstev se všemi vítězi letošního devátého ročníku soutěže Zlatý oříšek - projektu zaměřeného na vyhledávání a podporu nadaných a cílevědomých dětí ve věku 6-14 let. Patronem letošního ročníku je herec Tomáš Töpfer.

Vyhlášení výsledků soutěže se na obrazovce České televize objevuje pravidelně každým rokem. Vítězem jedné z deseti cen, které jsou každoročně předány, se může stát každé dítě, které v daném roce vytvoří nebo učiní něco mimořádného, a to prakticky v jakémkoliv oboru. Může to být umění nebo sport, ale také ekologie, přírodověda či chovatelství. Jak podotkl hlavní organizátor projektu Jiří Kotmel, každoročně se do soutěže hlásí velký počet hráčů na hudební nástroj a zpěváků, zároveň se ale objevují také jedinci věnující se netypickým disciplínám, například žonglování. Mezi vítězi předešlých ročníků jsou například malý včelař, šachista, skokanka na lyžích, houslistka, baletka nebo zpěvačka.

Letošní ročník patří mezi rekordní, sešlo se 224 přihlášek, z nichž odborná porota vybrala 30 dětí s prokazatelnými výsledky na přehlídkách, soutěžích a dalších akcích. Další výběrová komise poté vybrala 10 vítězů, kteří letos kromě sošky ptáčka od brněnského výtvarníka Jaroslava Homoly obdržely finanční odměnu 10 000 korun.

Letošními výherci jsou: Radek Černý (*1993, vynikající výsledky ve hře na kytaru), Rudolf Dyr (*1996, tvorba animovaných filmů), Nicole Fryčová (*1995, plavání v kategorii zrakově postižených), Andrea Hauerová (*1994, muzikálový zpěv), Jiří Kaftan (*1996, výtvarná činnost), Lukáš Kauca (*1996, mimořádné nadání v učení a logické myšlení), Nora Novotná (*1996, hra na klavír a skladba), David Novotný (*1993, práce v oblasti elektrotechniky), Olivia Prokopová (*1995, mimořádné úspěchy ve sportovním minigolfu) a Zuzana Vítečková (*1997, moderní balet a akrobatický tanec). Většina oceněných na tiskové konferenci prohlásila získání ceny za svůj největší úspěch a finanční výhru budou investovat do své činnosti - na nákup letenek, startovné v soutěžích nebo nové vybavení.

Soutěž je dílem Dr. Dagmar Kotmelové, která dlouhá léta vytvářela pořady pro děti a mládež v České televizi; s jejím jménem jsou spojeny pořady Studio kamarád, Vega a Magion. Byla s dětmi ve stálém kontaktu a trápilo ji, že na rozdíl od světa dospělých se v tom dětském světě neudělují ceny a medaile. Tyto myšlenky ji inspirovaly k vytvoření projektu Zlatý oříšek, jehož první ročník se uskutečnil v roce 1998. Po předčasné smrti Dr. Kotmelové převzal organizaci soutěže její syn Jiří a podařilo se mu tuto tradici nejen udržet, ale ještě rozšířit.