Iniciativa Ne základnám chtěla vystěhovat vládu ze Strakovy akademie

Praha – Příjezd na pravidelné středeční jednání vlády "zpestřil" ministrům happening iniciativy Ne základnám s názvem "Vládo, máš padáka, stěhuj se!". Zhruba patnáct odpůrců vyjadřovalo nesouhlas s tím, že vláda pokračuje v jednáních o umístění protiraketové základny na území České republiky, přestože podle průzkumů je většina obyvatel proti.

Aktivisté, čekající před Strakovou akademií, měli pro každého ministra připravenu symbolickou krabici s jeho jménem na uložení věcí. Sami byli v souladu s názvem happeningu převlečeni za stěhováky, aby prý mohli členům vlády pomoci s vystěhováním, pokud by bylo třeba. Žádný z přijíždějících ministrů si „svou“ krabici nepřevzal.

Cílem happeningu bylo upozornit na to, že představitelé české vlády pokračují v jednáních o umístění amerického radaru v Brdech, přestože je stále více lidí proti. Podle prosincového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění se základnou nesouhlasí 70 procent lidí, naopak její umístění vítá 23 procent. Počet odpůrců radaru ve srovnání s předchozím průzkumem stoupá, výsledky listopadového dotazování uváděly 68 procent lidí proti.

Vydáno pod