Pracovníci železniční, letecké i lodní dopravy v Itálii stávkují

Itálie – Téměř tři sta tisíc zaměstnanců v italské dopravě zahájilo v devět hodin ráno stávku. Zastavením nebo omezením železničních, leteckých i lodních spojů protestují proti návrhu státního rozpočtu, v němž se škrty, dotýkající se prostředků na dopravu, objevují opakovaně již několikátý rok.

Odbory se obávají, že dlouholetý nedostatek fondů v rozpočtu se promítne ve ztížených podmínkách dopravy, například v kvalitě komunikací, a také v bezpečnosti cestujících. Protesty jsou také namířeny proti klesání základního jmění v sektoru, které začalo v letecké společnosti Alitalia a vyvolalo stávky během letošního podzimu.

Dnes Alitalia v rámci protestů přerušila práci na čtyři hodiny a zrušila přes dvě stě vnitrostátních a mezinárodních letů. Také Air One, druhý největší italský letecký dopravce, značně omezil provoz.

Stovky spojů zrušila i železniční společnost Trenitalia, k protestu se přidali také zaměstnanci městské veřejné dopravy, kteří vyhlásili osmihodinovou stávku. Lodní doprava dokonce nebude fungovat celý den, dnes tedy neexistuje vůbec spojení mezi Itálií a Sardinií.

V noci ze čtvrtka na pátek přitom skončila v Římě dvoudenní stávka taxikářů, kterou vyjadřovali svůj nesouhlas s plány města udělit pět set nových koncesí. Římskou radnici se jim ale ke změně rozhodnutí přinutit nepodařilo.

Podle průzkumů většina Italů stávky pracovníků v dopravě neschvaluje, především proto, že přicházejí v době, kdy se musí uskromnit i všechna ostatní odvětví. „Situace se může zásadně změnit až v okamžiku, kdy ze všech podniků budou učiněny akciové společnosti, které si musí na sebe vydělat, anebo bude zavedena konkurence. Stávkují totiž podniky, které jsou státní a žádné konkurenty nemají,“ domnívá se Josef Kašpar, redaktor italské stanice RAI.

Vydáno pod