Zasedání vlády (9. ledna)

Praha - Vláda na prvním zasedání v novém roce udělila právní záruky pro pořádání olympijských her, které chce v roce 2016 hostit Praha. Ministři v usnesení zdůraznili, že nejde o finanční garance. K právním zárukám patří například dodržování olympijské charty.

Vláda schválila návrh novely zákona o silniční dani. Nově bude sleva ze základní sazby daně záviset na stáří vozu. Kabinet doufá, že změna by měla motivovat lidi k nákupu nových aut, která jsou ekologicky šetrnější. Změnu ještě musí schválit parlament a podepsat prezident.

Vláda také schválila záměr ministerstva dopravy vyčlenit osobní dopravu Českých drah do samostatné dceřinné společnosti. Hlavním důvodem je to, že až do loňského roku dráhy financovaly ztrátu osobní dopravy ze zisků té nákladní. K osamostatnění by mělo dojít do 2 let. Podle premiéra jde o pokračování už schválené restrukturalizace ČD.

Ministři schválili i návrh novely vodního zákona z pera ministra zemědělství Petra Gandaloviče. Stát by díky němu při povodních mohl vyvlastnit pozemky určené k vybudování protipovodňových opatření.

Na programu dnešního jednání byl i osud ostravských ropných lagun. Vláda schválila uvolnění 27 milionů korun, které se použijí na vyrovnání mezi věřiteli zkrachovalé chemičky Ostramo-Vlček a státním podnikem Diamo. Uvolnění peněz pomůže k definitivnímu vyřízení vztahů mezi státem a věřiteli firmy Ostramo-Vlček. Díky tomu bude možné čerpat schválenou třímiliardovou dotaci na sanaci lagun. Práce by tak mohly začít ještě letos.

Vlak ČD v brněnském hlavním nádraží
Zdroj: ČT24
Vydáno pod