Pražský magistrát tvrdí, že se stal obětí organizovaného zločinu

Praha - Téměř 50 milionů, které se ztratily z účtu Magistrátu hl. m. Prahy, má podle pražských zastupitelů na svědomí organizovaná skupina. Zastupitelé zatím vycházejí z výsledků a z průběžného vyšetřování policie. Přestože odcizená částka posléze putovala ještě na další konta v několika různých bankách, podle slov mluvčího magistrátu Jiřího Wolfa je nyní zajištěno už více než pět milionů.

Pražský magistrát se dnes chtěl k celému případu vyjádřit, a vyžádal si tak od policie materiály a informace, které by bylo možné veřejnosti sdělit. Jednou z nich je, že nešlo o omyl úředníka, ale že se opravdu jednalo o organizovaný zločin. 49 milionů 212 tisíc totiž odešlo na předem připravený podvržený účet, ze kterého se poté peníze rozlévaly na další účty, z nichž už pachatelé začali vybírat. „Peníze byly magistrátu odcizeny a je zřejmé, že jejich převod byl pečlivě připravován. Praha se stala obětí organizovaného zločinu,“ řekl ředitel Magistrátu hl. m. Prahy Martin Trnka.

Mluvčí magistrátu Jiří Wolf potvrdil, že se dosud podařilo zajistit 5 a půl milionu korun z celkové částky a dodal, že peníze se nacházely na českých účtech. Jiří Toman, ředitel odboru městského investora, který podvrženou fakturu podepsal, si prý nevšiml, že je účet falešný. Kód banky, do které měly peníze skutečně odejít, byl totiž shodný.

Podle Tomana je každá přijatá faktura v několika stupních kontrolována. „V tuto chvíli neumíme říct, ve které fázi kontrolního procesu došlo k zapojení falzifikátu do oběhu. Jedna varianta je, že kontrolní mechanizmy absolvovala pravá faktura a teprve poté byla vyměněna. Výsledky šetření ale zatím neznáme,“ sdělil Toman.

Vyšetřovací verze zatím zazněly jenom dvě. Podle informací z magistrátu nemusí stát za falešnou fakturou nutně úředník z magistrátu, ale i někdo zvenčí, kdo věděl, jakým způsobem na magistrátu funguje vyplácení a posílání peněz na účty. Odbor městského investora měl téměř 50 milionů poslat peníze na účet stavební společnosti Skanska, která měla tyto peníze získat za výstavbu kanalizací v Újezdě nad Lesy. Policie podle nových informací podezírá dva lidi.

Převody ve výši desítek milionů korun jsou na odboru městského investora poměrně běžnou záležitostí, ročně totiž hospodaří s rozpočtem kolem osmi až desíti miliard.

Jiří Toman
Zdroj: ČT24
Vydáno pod