Ministersto práce představilo chystanou podporu rodin s dětmi

Praha - Ministerstvo práce připravuje "balíček na podporu rodin s dětmi". Nový zákon má zavést týdenní otcovskou dovolenou, výpomoc při hlídání dětí za úplatu či úlevy na odvodech pro zaměstnavatele, kteří přijmou matky a otce s malými potomky. Změny by mohly začít platit koncem příštího roku.

Jednotlivá opatření pro následující roky zahrnuje chystaná nová koncepce péče a podpory rodin. Kabinet by ji měl podle ministra práce Petra Nečase projednat ještě do konce roku. Do konce prvního pololetí příštího roku pak chce ministr „balíček“ předložit vládě ke schválení a předat ho sněmovně.

Hlídat děti by mohl akreditovaný poskytovatel vzájemné rodičovské výpomoci. Tento model podle Nečase funguje ve Švédsku či Francii. „Rodič, který sám pečuje o dítě do sedmi let, bude mít možnost legálně za přesně stanovených podmínek hlídat další tři až čtyři děti za určitou úplatu,“ popsal ministr. Podle něj si lidé takto nechávají hlídat děti již nyní, ale „ilegálně z hlediska péče a zdaňování“.

Nejvyšší možný poplatek za hlídání bude podle něj pevně stanoven. Mohl by činit až 5000 korun. Z příjmu by lidé neodváděli sociální a zdravotní pojištění, platili by jen daně. Akreditaci by hlídající osoby dostaly po splnění stanovených „minimálních podmínek“, jako je dostupnost, potřebná plocha či požadavky na hygienu. Sociální odbory úřadů by měly seznam poskytovatelů, mohly by je i kontrolovat.

Nečas počítá se zavedením týdenní otcovské dovolené. Muži by si ji mohli vybrat po narození potomka do jeho dvou měsíců. Týdenní volno by bylo placené. Ministr již dříve uvedl, že by se hradilo nejspíš z nemocenského pojištění. Vyžádalo by si ročně asi 400 milionů korun. Podporu otců chce Nečas projednat s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (KDU-ČSL).

„Námitky nejsou legislativního, ale finančního charakteru. Jsem přesvědčen o tom, že představitelé prorodinně orientované KDU-ČSL pro otcovskou dovolenou ale budou mít pochopení,“ řekl Nečas.

Zaměstnávání rodičů s malými dětmi chce ministerstvo podpořit úlevami pro zaměstnavatele. Měli by slevu na odvodech na sociálním a zdravotním pojištění. Platili by o 1500 korun méně. Částka by byla pevná. Stejnou možnost by firmy měly mít i tehdy, pokud by zaměstnaly postiženého či člověka nad 55 let.

Vydáno pod