NS: Stát musí vrátit 5,6 milionu muži podezřívanému z korupce

Brno - Stát bude muset vrátit bezmála 5,6 milionu korun Jiřímu Sitárovi, jenž byl souzen a zproštěn obžaloby společně s bývalým generálním sekretářem ministerstva zahraničí Karlem Srbou v kauze údajně předražených zakázek na rekonstrukci českých zastupitelských úřadů v cizině. Rozhodl o tom dnes Nejvyšší soud (NS) na základě stížnosti pro porušení zákona podané ministrem spravedlnosti. Případem se musí znovu zabývat Vrchní soud v Praze a měl by rozhodnout v souladu s názorem NS.

Peníze zabavila Sitárovi policie, mohly podle ní pocházet z korupce kolem oprav ambasád. Vrchní soud v Praze po zproštění obžaloby odmítl sumu vrátit, dokud se jasně neukáže, že nesouvisí ani s jinou trestnou činností kolem Srby a dalších spoluobviněných. Suma nadále zůstávala na účtech státního zastupitelství. NS to označil za protiprávní postup.

„Česká republika, pokud bychom takto akceptovali její nároky, by měla jakýsi monopol na majetek obviněného od začátku trestního řízení do skončení posledního, byť sebenepatrnějšího stíhání některého ze spoluobviněných,“ uvedla předsedkyně senátu Danuše Novotná. „Stát nemůže říci, že se bude 'sichrovat' a peníze bude dále deponovat. To je protiprávní stav, který posvětit nelze,“ doplnila.

Sitár se dnešního jednání nezúčastnil, soudu se nepodařilo muže vypátrat. Jeho advokát Karel Minář kritizoval dlouhodobé zadržování peněz, které se prý netýká jen Sitára. „Je to ve stylu, že když jsme jako stát jednou peníze zabavili, necháme si je, protože co kdyby ten člověk v budoucnu něco udělal a my bychom peníze mohli zabavit,“ popsal právník.

Peníze našla policie v hotovosti při prohlídce auta. Sitár byl spolu se Srbou a sedmi dalšími lidmi zproštěn obžaloby v březnu 2006. Byl původně obžalován z korupce, působil tehdy ve stavební firmě Block, která měla získat od ministerstva zahraničí zakázku. Obžaloba ale nezískala dost důkazů.

Spor o 15 milionů korun vedl se státem i sám Srba. Soudy odmítaly finance vydat, Srba pak loni v květnu uspěl až u Ústavního soudu (ÚS). Sitárovi paradoxně jiný senát ÚS nevyhověl. „Byť se jedná o identický právní problém, tak Ústavní soud rozhodl zcela odlišně,“ podivovala se Novotná.

Srba byl v jiném procesu odsouzen ke 12 letům vězení za přípravu vraždy novinářky. Právě s touto trestnou činností prý mohly podle vrchního soudu souviset Sitárovy miliony. Mužovu spojitost s plánovanou vraždou se však nijak nepodařilo prokázat.