Coyle se setkal se Švejnarem, hovořili jen o protiraketové obraně

Praha - Americký expert na protiraketovou obranu Philip Coyle se setkal s prezidentským kandidátem Janem Švejnarem. Diskutovali spolu především o problematice ochranného štítu, jehož součástí má být radar v Brdech. Coyle po jejich setkání uvedl, že Švejnar svůj názor na protiraketovou obranu nevyjádřil, o což ho prý ani nežádal.

Americký expert, který je v Česku na několikadenním pobytu, uvedl, že Švejnarovi představil své postoje. Patří mezi ně například obava, že by systém mohl rozdělit NATO, že není připraven bránit Evropu ani Českou republiku, nebo rizika, která by navrhovaný systém mohl Česku údajně přinést.

Názor na vybudování amerického radaru v Česku je jednou z oblastí, u kterých chce KSČM znát názor současného prezidenta Václava Klause i jeho protivníka ve volebním klání Švejnara, který hlasy komunistů ke zvolení nutně potřebuje.

Při prosincovém oznámení kandidatury Švejnar k záměru Američanů vybudovat v Česku radar obecně poznamenal, že je nutné pokračovat s Američany ve vyjednávání a zároveň sledovat pozorně další vývoj. Klaus nedávno v britské televizní stanici BBC World vyjádřil přesvědčení, že americký radar nakonec na českém území postaven bude.

Coyle již dříve řekl, že protiraketová technologie, kterou chtějí USA rozmístit v Evropě, tedy i v českých Brdech, neprokázala schopnost ubránit Evropu nebo Asii před íránským nebo severokorejským útokem. Proti útoku raket dlouhého doletu prý bude neúčinná.

Vládní koordinátor protiraketové obrany Tomáš Klvaňa sice uznává Coyla jako odborníka, podle něj ale používá zastaralé údaje a místo věcných argumentů předkládá spíše politické argumenty. „Nemá informace zevnitř,“ řekl Klvaňa v úterý Radiožurnálu. Podle něj Coyle vychází ze situace v roce 2001, od té doby se ale vojenské technologie výrazně vyvíjely.