Armáda chce kontrolovat zdraví lidí z Brd, když bude radar

Praha - Pokud bude schválena výstavba amerického radaru v Brdech, začne armáda kontrolovat zdraví lidí, kteří budou žít v jeho nejbližším okolí. Informuje o tom dnešní Právo. Armáda podle listu plánuje dlouhodobě testovat stovky dobrovolníků z řad místních obyvatel, aby jim zajistila maximální garance, že radar nemá na jejich zdraví vliv.

Studii vlivu radaru na lidské zdraví připravuje Fakulta vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové, píše Právo.

„Návrh studie předpokládá tří- až pětileté testování 200 až 300 dobrovolníků z okolí radaru, rozdělených do několika skupin. Dobrovolníci by byli testováni po stránce fyziologické i psychologické,“ řekl Právu mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek. První etapou by podle něho bylo hodnocení zdravotního stavu před uvedením radaru do provozu. Součástí studie by zřejmě byl i hygienický dozor nad provozem stanice.

Podle Čírtka není však studie potřebná pro určení vlivu na lidské zdraví, protože na to stačila měření výkonu radaru na ostrově Kwajalein, kde je zařízení protiraketové obrany nyní umístěno.

Starostovi obce Trokavec Janu Neoralovi, který patří k odpůrcům výstavby americké základny, se záměr studie nelíbí. „Na jednu stranu tvrdí, že nová studie není potřeba, a zároveň ji plánují. To považuji za mrhání finančními prostředky státu. Druhou možností ale je, že plánováním testování lidí přiznávají své obavy, že by radar nemusel být tak bezpečný, jak tvrdí,“ řekl Neoral Právu.

Jde již o třetí studii za posledního půl roku. V srpnu zveřejnila armáda dokument, podle kterého je radar pro zdraví neškodný. Studii ale

kritizovali vědci z Ústavu radioelektrotechniky v Brně. V polovině prosince pak ministerstvo obrany zveřejnilo výsledky měření amerického radaru na Marshallových ostrovech, odkud by radar měl být přemístěn do Brd. Ani podle tohoto dokumentu radar nepoškozuje zdraví lidí.