Benešová chce předložit normu, která upraví působení lobbistů

Praha - Stínová ministryně spravedlnosti za ČSSD Marie Benešová chce letos předložit návrh zákona, který by vymezil pravidla pro působení lobbistů. Řekla to na tiskové konferenci.

O něco podobného se již v minulosti pokoušel sociální demokrat Lubomír Zaorálek, který v té době jako předseda sněmovny připravil návrh etického kodexu. Dnes novinářům Zaorálek, nyní místopředseda dolní komory, řekl, že tehdy u ostatních politických klubů nenašel dost podpory nutné k tomu, aby pravidla začala platit. Je otázka, zda bude nynější Benešové iniciativa úspěšnější. I ona bude totiž potřebovat podporu dalších stran. Benešová přitom uvedla, že ODS tuto věc řešit nechce. „Když to neudělala ODS, uděláme to my,“ dodala.

Při přípravě normy se chce poučit z příkladů zemí, které takové zákony mají. V práci na české verzi jí prý bude pomáhat „parta nadšenců“ z právnického prostředí.

V době, kdy Zaorálek pracoval na etickém kodexu, na sebe poutal pozornost polský lobbista Jacek Spyra. Stál v centru aféry kolem privatizace Unipetrolu, kterou podle tehdejších spekulací mohla provázet korupce. Týdeník Euro uvedl, že Spyra se stýkal s řadou sociálnědemokratických poslanců, zejména členů sněmovního bezpečnostního výboru.

Benešová dnes o potřebě zákona upravujícího působení lobbistů hovořila v souvislosti s podezřením, že zachování daňového zvýhodnění stravenek ve schválené reformě financí bylo výsledkem korupce. Česká televize (ČT) tento týden informovala, že firma Sodexho Pass, jež prodává zaměstnanecké stravenky, si ve smlouvě údajně objednala u zprostředkovatelské agentury No comment! zachování výhodné daňové výjimky právě pro stravenky. Stát na výjimce podle ČT tratí kolem dvou miliard korun.

Reportáž upozornila i na údajné propojení případu s premiérovým přítelem a rádcem Markem Dalíkem a bývalými poslanci ČSSD Michalem Pohankou a Milošem Melčákem, kteří se přidali k vládní koalici. Předseda vlády Mirek Topolánek (ODS) i další údajní aktéři kauzy podezření z korupce odmítli. Premiér také oznámil, že spolu se svým stranickým kolegou Michalem Doktorem předloží do konce ledna novelu, která daňové zvýhodnění stravenek ruší. Obrátí se navíc se stížností na Radu ČT.

Místopředseda poslanců ČSSD David Rath dnes řekl, že místo toho, aby si Topolánek udělal pořádek ve svém okolí, hodlá nevinné lidi trestat tím, že zvýhodnění stravenek zruší. Předseda vlády by podle něj měl raději bojovat s korupcí tam, „kde skutečně je, tedy v jeho nejbližším okolí“. „Těžko říci, jestli on s ní dokonce už není i prorostlý, odshora až dolů,“ poznamenal Rath.

Vydáno pod