Pražská demonstrace neonacistů skončila po hodině bez incidentů

Praha - Demonstrace pravicových extremistů na pražském Palackého náměstí skončila dnes zhruba po hodině bez incidentu. Na náměstí, kde se mohou konat akce bez ohlášení úřadům, se odpoledne shromáždilo podle policie 200 až 250 radikálů. Čtyři z nich policisté předvedli na služebnu. Po projevech se neonacisté kolem 15:00 po skupinkách rozešli.

Dva extremisty policie zadržela kvůli přestupku proti shromažďovacímu zákonu. Podle policejní mluvčí Evy Brožové byli ozbrojeni nunčaky a boxerem. Záležitost bude řešit ve správním řízení úřad městské části. Další dva stoupence ultrapravice policie předvedla, aby ověřila jejich totožnost. Všichni budou propuštěni.

Někteří účastníci demonstrace měli kukly a černé vlajky. Na jednom z praporů bylo logo Autonomních nacionalistů. Řečníci četli projevy, v nichž si stěžovali na zákaz plzeňského pochodu plánovaného na dnešek a tvrdili, že byl protizákonný. Kritizovali také stav svobody a demokracie v Česku.

Do Prahy se sjížděli stoupenci krajní pravice od rána. Byly jich řádově desítky. Policejní bezpečnostní opatření budou pokračovat i po demonstraci, uvedla Brožová. Policisté skupinky extremistů dále sledují.

Neonacisté chtěli původně projít centrem Plzně. Ohlášenou akci, proti níž se zvedla vlna odporu, ve čtvrtek zakázal primátor. Datum pochodu odpovídalo výročí transportu plzeňských Židů do Terezína v roce 1942.

Na plzeňské náměstí Emila Škody dorazila dnes asi desítka přívrženců krajní pravice. V pochodu k synagoze jim zabránily policejní dodávky, které stály napříč ulicemi. Policie měla mnohonásobnou převahu. Odpůrců fašismu se na vzpomínkovém shromáždění před plzeňskou synagogou sešlo podle odhadů několik stovek.