Miroslav Macek prý facky nelituje

Praha - Městský soud v Praze začal projednávat žalobu bývalého ministra zdravotnictví Davida Ratha (ČSSD) na někdejšího místopředsedu občanských demokratů Miroslava Macka za pohlavek, který žalovaný Rathovi uštědřil loni v květnu na stomatologickém sněmu. Rath se v občanskoprávním sporu po Mackovi domáhá omluvy a odškodného ve výši jeden milion korun.

Macek napadení vysvětloval Rathovými výroky v tisku, ve kterých naznačil, že se Macek oženil pro peníze. „Nikdy v životě nebudu litovat, co jsem učinil,“ řekl dnes po skončení jednání Macek novinářům. Policie a žalobce Mackův útok vyhodnotili jako přestupek proti veřejnému pořádku a případ předali Úřadu městské části Prahy 2, který Mackovi vyměřil pokutu 3000 korun.

Rathovi podle jeho právníka především vadí, že Macek svůj „zákeřný“ útok provedl před stovkami lidí a televizními kamerami. Po pohlavku, který utržil nečekaně zezadu, si Rath vzal mikrofon a označil Macka za zbabělce. V tu chvíli ho ale prý Macek napadl znovu, tentokrát již zepředu a pěstí. Oba muži se pak začali prát. Právě to údajně Ratha poškodilo nejvíce. Celá věc totiž vyzněla, „jako by to byla rvačka kluků na ulici“, uvedl advokát Jan Mach.

Macek, který se na rozdíl od Ratha k soudu dostavil, prostřednictvím své právničky tvrdí, že situaci vyvolal jeho oponent svými výroky o Mackovi a především jeho manželce. „Víte, já ho (Miroslava Macka) znal ještě z doby, kdy chodil na každý večírek s jiným děvčetem, které bylo tak zhruba o dvě třetiny mladší, než je on. A byla to skutečně pohledná děvčata. A najednou se pak oženil za miliony. Já mu to docela přeji. Někdo miluje duši, někdo miluje tělo, někdo miluje peníze,“ řekl totiž Rath v rozhovoru pro Lidové noviny.

Mackova reakce tak prý byla zcela přiměřená. „Povinností manžela je chránit svoji manželku,“ uvedla dnes advokátka Irena Švestková. Právě to ale zpochybňuje Rath, který dnes nechal do spisu založit výtisky bulvárních deníků, v nichž se píše o chystaném rozvodu Macka s manželkou kvůli jeho nevěře. Macek tak prý navenek tvrdí, že brání svou manželku, ale ve skutečností jí „ubližoval více“.

„Lituji, že jsem tímto svým neslušným jednáním zasáhl do práv na ochranu cti, důstojnosti a vážnosti pana Ratha,“ navrhl Rath v žalobě text omluvy, kterou ale Švestková označila spíše za výraz pokory.

Jednání bude pokračovat v prosinci.