Policie obvinila dva Poláky, kteří při demonstraci v Plzni prý hajlovali

Plzeň - Dva ze tří Poláků, kteří v Plzni v sobotu údajně hajlovali, obvinili policisté z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. S muži ve věku 22 a 21 let bylo zahájeno řízení o správním vyhoštění z ČR, informovala policejní mluvčí Jana Václavová.

Podle ní jde o jediné dvě osoby obviněné v souvislosti se sobotním zakázaným pochodem neonacistů městem. „K žádným konfliktům ani střetům nedošlo a podařilo se udržet klid a pořádek na území města,“ uvedla mluvčí. Sobotní akci nyní v Plzni připomíná jen několik zabedněných výloh v centru. Kvůli možnému avizovanému příjezdu stovek neonacistů bylo do Plzně povoláno asi tisíc policistů. Extremistrů v sobotu nakonec přijely jen asi tři desítky. Zhruba desetičlenné skupině, která se sešla na náměstí Emila Škody, zabránila policie dojít k Velké synagoze, kde se shromáždilo zhruba 500 lidí na pietním aktu u příležitosti výročí prvního transportu plzeňských Židů do koncentračního tábora.

Policejní posily z jiných republikových správ začaly odjíždět v sobotu v odpoledních hodinách, na večer zůstaly ve službě pořádkové jednotky Plzeňského a Karlovarského kraje. „K ničemu už nedošlo. Bez problémů se obešel také sobotní večerní koncert tří skupin v Klatovech,“ uvedla Václavová. Policisté měli poznatky, že by se na něj mohli sjet příznivci ultrapravice i anarchisté. Jeho průběh monitorovali.

Mezi zhruba 30 až 40 přítomnými byl i ohlašovatel zakázaného pochodu Václav Bureš. Ten je připraven podat trestní oznámení na primátora Plzně kvůli zneužití pravomoci veřejného činitele i správní žalobu, aby soud mohl přezkoumat rozhodnutí o zákazu pochodu.

V Plzni se měla konat i protestní akce anarchistů, byla také zakázaná. Přesto se v Sadech Pětatřicátníků sešla přibližně stovka levicových radikálů. Dohlížel na ně asi dvojnásobný počet policistů. Anarchisté řekli, že mají povolení od primátora, aby uskutečnili krátký happening. Primátor Pavel Rödl ale upozornil ČTK, že sdružení dostalo pouze prostor, aby oznámilo svým příznivcům, že i jejich akce byla zrušena. Úřad proto zváží další postup, řekl Rödl.