Chystá se střídání vojáků v Kosovu

Praha - Ze stejné základny, jako jsou zranění vojáci v Basře, tedy z moravských Přáslavic, jsou i příslušníci 12. kontingentu, který už za tři dny zamíří do Kosova. Tam nahradí 440 mužů mechanizovaného praporu ze Žatce, který se v jihosrbské provincii staral o klid a pořádek posledních šest měsíců.

Studená sprcha na rozloučenou a studená sprcha na přivítanou - to je vojenský rituál na základně Šajkovac při každé rotaci. Půl roku tady strávil také Jan Kučera, zástupce velitele čety. Při pravidelných patrolách se on i jeho muži setkávali s místními lidmi, naráželi na pašeráky dřeva i nelegální ozbrojence.

„Většinou se jedná o zadržení zbraně, kdy ten člověk nemá úplné doklady ke zbrani a pak se to řeší s místní policií KPS,“ popisuje náplň práce Kučera. Teď podobné situace zažije i Marek Macháček z 12. kontingentu z Přáslavic. Jeho první patrola vedla na Sekiraču, k jediným srbským obyvatelům v provincii, kterou mají češi na starosti.

„Zůstalo nás tady jen deset. Všichni Srbové utekli. Když čeští vojáci přijdou, je to, jako by přišli naši Srbští vojáci,“ říká jeden ze Srbů Rašo Perović ve vesnici Sekariča. Zástupce velitele čety Marek Macháček ze 72. mechanizovaného praporu Přáslavice k tomu podotýká: „Je to nová situace. Nemají to tady jednoduchý a my jsme tady o toho, abychom jim v rámci našich možností pomáhali.“

Dvacet kilometrů od Sekirače, u Podujeva, je vesnice Mirovac. Žije tady 250 kosovských Albánců, téměř všichni jsou nezaměstnaní, čeští vojáci tady jsou téměř denně. „Nikdy tady nebyl žádny konflikt. Češi nám pomohli s opravou cesty a v létě nás zásobovali i pitnou vodou, jsme jim moc vděční,“ pochvaluje si starosta obce Tehver Haidini.

Zatímco Albánci s velkým nadšením očekávají vyhlášení nezávislosti Kosova, Rašo Petrovič ze Sekirače se toho obává. Nové vojáky z Příslavic teď čeká těžká zkouška. Velitel 11. kontingentu věří, že situace zůstane v Kosovu klidná, tak jako za jeho půlročního působení: „Měli štěstí v tom, že situace zůstala relativně klidná, nedošlo k žádným excesům a ten politický vývoj má šanci na nějaké vyřešení,“ vysvětluje Milan Schulc, velitel 11. kontingentu armády ČR v silách KFOR.

12. kontingent z Příslavic zůstane v Kosovu půl roku. Vojáci ze 41. mechanizovaného praporu teď čeká dovolená a pak možná příprava na další misi v Afghánistánu. V Logaru bude působit český provinční tým.