SMS jízdenka neplatí v Praze ve všech autobusech

Praha - Cestující pražské hromadné dopravy nemohou uplatnit SMS jízdenku ve všech autobusech. Obejít se bez ní musí v autobusových linkách začínajících trojkou a nočních autobusech řady 600. Jízdenky v podobě textové zprávy neplatí v těchto spojích ani na území Prahy. Uvedl mluvčí společnosti ROPID Filip Drápal. Důvodem je podle něj to, že řidič nemůže zkontrolovat pravost SMS jízdenky. ROPID má na starosti organizování hromadné dopravy v Praze a okolí.

Na příměstských linkách se i v pásmu P, tedy na území hlavního města, nastupuje předními dveřmi a cestující se prokazují řidiči jízdním dokladem. Řidič si ale nemůže ověřit správnost kódu na SMS jízdence.

Jízdní doklad zaplacený mobilním telefonem mohou lidé používat autobusech řady 100, 200 a nočních 500. SMS jízdenka platí kromě jízdy metrem a tramvají také na lanovce na Petřín.

Cena SMS jízdenky je stejná jako u klasické papírové, cestující za ni zaplatí 26 korun. Od ledna si lidé kupují SMS jízdenky telefonní čísle 902 06 26, kam je třeba zaslat text DPT. Operátor do dvou minut zašle na mobil zprávu s platností dokladu a kódem. Až poté by měl cestují nastoupit do vozu MHD. SMS jízdenka platí 90 minut, papírová o čtvrt hodiny méně. Pomocí textové zprávy si lze koupit pouze základní přestupní jízdenku.