Václav Havel je v nemocnici se srdeční arytmií

Praha - Bývalý prezident Václav Havel je v nemocnici. Byl do ní převezen v sobotu večer se srdeční arytmií, řekl v dnešních Otázkách Václava Moravce jejich moderátor. Jednasedmdesátiletý Havel měl být hostem diskusního pořadu. Kvůli hospitalizaci se jej nezúčastnil.

Havlův tajemník Jakub Hladík řekl, že nejde o nic vážného. S Havlem prý dnes dopoledne mluvil a podle něho se cítí dobře. Zůstává v péči lékařů. Jak dlouho, nechtěl Hladík odhadnout. Pracovní program na nejbližší dny musel zrušit.

V které nemocnici leží, nechtěl Hladík říci. Mluvčí Ústřední vojenské nemocnice Iva Ruskovská řekla, že zde Havel hospitalizován není.

Zdravotní potíže trápí Havla řadu let. V minulosti mu lékaři kvůli zhoubnému nádoru odebrali velkou část pravé plíce. Trpí chronickou bronchitidou.

Ondřej Hrab, ředitel divadla Archa, kde má být premiéra Havlovy nové hry Odcházení, řekl, že v pátek s Havlem mluvil, byl prý svěží. Exprezidentova kancelář Hrabovi oznámila, že se kvůli Havlovu onemocnění ruší plánovaná pondělní schůzka s režisérem Davidem Radokem. Hrab upozornil, že Havel měl v posledních dnech velmi náročný program.

Koncem příštího týdne se měl exprezident zúčastnit předpremiéry dokumentárního filmu Občan Havel. Jeho produkční Jarmila Poláková řekla, že o Havlově onemocnění ví a že doufá, že bude moci na předpremiéru přijít.

Bývalý prezident je čerstvým držitelem Ceny Karla Čapka. Ocenění Českého centra Mezinárodního PEN klubu osobně převzal ve čtvrtek ve Staroměstské radnici.

Vydáno pod