Zelenka podával heparin proto, aby „zažil akci“

Hradec Králové - Bývalý zdravotník Petr Zelenka, který je obžalovaný ze sedmi vražd a deseti pokusů o vraždu pacientů v havlíčkobrodské nemocnici, se dnes před Krajským soudem v Hradci Králové přiznal k tomu, že pacientům podával lék na ředění krve heparin. Podávání léku zdůvodnil Zelenka touhou po akci, podle svých slov si nevybavuje, kolikrát heparin pacientům aplikoval.

„Potřeboval jsem činnost, akci, věděl jsem, že když podám heparin, přijde lékař a bude se něco dít,“ řekl Zelenka. Sám nevysvětlil, proč začal pacientům podávat právě lék na ředění krve. „Ta myšlenka přišla sama, opakovala se. Nevím, proč jsem vybral heparin. Snad právě proto, že se často používal,“ řekl Zelenka. Tvrdí, že měl v té době těžké psychické problémy a bral léky. „Nikdy jsem se jako vrah necítil, nepřišel jsem do práce, abych zabíjel,“ řekl obžalovaný.

Hlavní líčení začalo dnes ráno po deváté hodině čtením obžaloby státní zástupkyní Lenkou Faltusovou, které trvalo přibližně 20 minut. Zelenka čtení jednotlivých skutků sledoval poměrně vyrovnaně s mírně sklopenou hlavou. Poté předseda soudního senátu Jiří Vacek přečetl požadavky pozůstalých na náhradu škody. Veřejný proces v největší soudní síni hradeckého soudu sleduje asi pět desítek lidí, především novinářů.

Zatímco otec obžalovaného Bohumil Zelenka opakovaně tvrdí, že jeho syn je ve špatném psychickém stavu a žádá jeho klinické vyšetření, podle posudků v obžalobě je Zelenka duševně zdravý a za své činy trestně odpovědný.

Ze závěrů znaleckého posudku také vyplývá, že motivem jeho jednání byla reakce na syndrom vyhoření a únavu z práce. Zelenka údajně zabíjel tím, že pacientům ARO v havlíčkobrodské nemocnici od května do září 2006 podával heparin, lék na ředění krve, a lidé vykrváceli.

Nemocnice se Zelenkou rozvázala pracovní poměr na konci září, jen dva dny poté, co zemřela Zelenkova poslední údajná oběť.