Ministerstvo školství má letos na odměny o 1,5 miliardy více

Praha - Ministerstvo školství má letos na odměňování zaměstnanců v krajských a obecních školách asi o 1,5 miliardy více než loni. Podle mluvčí úřadu Kateřiny Böhmové je pravděpodobné, že platy v regionálním školství letos porostou v průměru o čtyři procenta.

Celkově ministerstvo letos rozdělí na platy pracovníků regionálního školství a další související odvody zhruba 71 miliard korun, což je přibližně 60 procent rozpočtu. Původně měl nárůst platů v tomto roce činit 1,5 procenta, proti tomu se ale bouřili školští odboráři a nakonec i stávkovali.

Poslanci regionálnímu školství nakonec prostředky na letošek přidali. Jisté podle Böhmové nyní je, že platy stoupnou o 2,8 procenta. Odměny však zřejmě porostou více kvůli úbytku žáků a s ním souvisejícím odchodem pedagogů.

Čtyřprocentní nárůst považují za možný i školské odbory, podle nich ale bude situace jasnější až za několik měsíců. Inflace by však podle nich měla být vyšší. Podle nedávno zveřejněných údajů se průměrný plat učitelů regionálního školství se v prvním až třetím čtvrtletí minulého roku meziročně zvýšil o 6,2 procenta na 23.270 korun.

Mzdové výdaje ministerstva na jednotlivé školáky stouply meziročně u všech věkových skupin. Nejvíce (o 4,7 procenta) vzrostly u žáků v povinné školní docházce, ministerstvo letos na jednoho vydá 42.400 korun. Největší příspěvek však poputuje na středoškoláka, na kterého dá ministerstvo letos skoro 51.600 korun. O 2,8 procenta stouply výdaje na žáka v mateřské škole a ve vyšší odborné škole.

Podle předsedy školských odborů Františka Dobšíka je však například u základních škol zohledněn nárůst počtu učebních hodin, školy kvůli němu třeba někde budou muset přijmout posily. Do výše příspěvků však ještě zasáhnou kraje, které mohou zohlednit své priority. Podle Dobšíka různé kraje preferují různé typy vzdělávání, například odborné školy na úkor gymnázií. Výdaje na žáka se proto nakonec v jednotlivých regionech o něco liší.

Platové navýšení se však letos nepromítne do nárokové složky platu. Podle ministerstva tak bude záležet na jednotlivých ředitelích škol, komu a kdy platy zvýší. Dobšík řekl, že je to určité riziko, doporučuje proto školám, aby si v rámci kolektivního vyjednávání stanovili pravidla pro udělování osobního ohodnocení. Odbory budou tuto problematiku sledovat.

Ministerstvo i odbory ale upozorňují na to, že rozhodně není důvod, aby ředitelé na počátku roku vyčkávali na to, jak kraje výdaje rozepíší a v prvních měsících osobní ohodnocení pedagogům krátili.